menuMENUHledat

Tesla v tichosti přidala funkci, díky které je vůz vždy nabitý

24.09.2018 07:34 | Autor: VS | Zdroj: electek.co
Tesla v tichosti přidala funkci, díky které je vůz vždy nabitý

Ukazatel stavu nabití baterie dnes najdete v každém telefonu, notebooku a tabletu, zkrátka ve všech zařízeních, které mají svůj vlastní akumulátor a které vás vždy upozorní na nízký stav baterie. Světe div se, v Tesle byste však něco podobného hledali až do nedávna jen marně.


Když je Tesla na suchu

V průběhu let se Tesla snažila řešit problematiku ukazatele zbývajícího dojezdu vozu různými způsoby od navigace založené na stavu nabití baterie až po výpočty dojezdu s aktuální kapacitou baterie. Nyní však přidala ještě jednu novou funkci, díky které bude řidič okamžitě upozorněn na nízký stav energie v baterii.

Nasednout ráno do vozu a zjistit, že je vybitý, je věc, kterou nechce zažít nikdo z nás. I proto Tesla přišla se speciální funkcí, která při odchodu z vozu ujistí jeho majitele, že baterie není vybitá a skutečně se nabíjí. Právě noční nabíjení je jednou z největších výhod, protože můžete automobil připojit k síti a pak si už jen dělat, co zrovna potřebujete.

Zapomínat je lidské

Aby však bylo možné něco takového udělat, je zapotřebí mít automobil skutečně zapojený do sítě. A právě to byla věc, která některým majitelům vozů Tesla scházela, protože se jim prostě občas stalo, že vylezli ven z vozu, zapomněli jej zapojit a problém, na který však přišili až druhý den ráno, byl na světě.

Nabij mě!

Jedním z nich byl i youtuber Marques Brownlee, který se nedávno setkal s Muskem, aby mu poskytl rozhovorprovedl jej po továrně ve Fremontu. Tesla jeho přání vyslyšela a přidala do vozu novou funkci, která upozorní svého majitele pokaždé, když se energie v baterii dostane pod hranici 9% své kapacity. Nová funkce je propojena s mobilní aplikací Tesly a skrze ni posílá svému uživateli oznámení do telefonu.

We recently added a functionality that sends you a notification when the battery hits 9%

— Tesla (@Tesla) 10. září 2018

Je to nezbytné?

Do jaké míry byla tato funkce nezbytná, je velmi těžké říci. Ten, kdo pravidelně automobil dobíjí, dokáže po čase odhadnout, kolik energie mu ve voze ještě zbývá a samotné připojování k síti se po čase stává rutinou. Ovšem je také pravdou, že zapomínat je lidské a stát se to může kdykoliv a komukoliv, a pak takový drobný detail v podobě upozornění přijde vždy vhod.

Nahoru