menuMENUHledat

Bratr Elona Muska chystá zemědělskou revoluci

27.05.2020 14:50 | Autor: JB | Zdroj: andnowuknow.com
Bratr Elona Muska chystá zemědělskou revoluci

Méně známý bratr Elona Muska má podobně ambiciózní vizi jako sám Elon, jen v poněkud jiném odvětví. Kimbal Musk chce vyřešit celosvětový problém s nedostatkem potravin pomocí vertikálního zemědělství.

Dnes je na planetě téměř 8 miliard lidí, do roku 2050 se očekává 10 miliard lidí. Ještě rychleji než počet obyvatel, rostou nároky jednotlivých lidí na svou obživu. Například průměrný čínský občan snědl před třiceti lety jen 5 kg masa, dnes sní desetkrát tolik. Zejména s vyšší konzumací masa však rychle stoupají nároky na zemědělskou půdu, vodu či hnojiva. Kimbal Musk se tento problém rozhodl řešit a založil firmu Square Roots, která se zabývá hydroponií. Hydroponie je způsob pěstování plodin v živném roztoku namísto v půdě. Rostlinám jsou většinou v uzavřeném prostoru poskytnuty ideální podmínky, které jim zajišťují rychlý růst.

Podle statistik se přibližně třetina vyprodukovaných potravin vyhodí. Část potravin se vyhodí už při přepravě ke konzumentům. Hydroponie a vertikální zemědělství by tento problém mělo částečně řešit. Vertikální zemědělství prakticky nevyžaduje zemědělskou půdu a plodiny se tak mohou pěstovat v blízkosti konzumentů, zejména u velkých měst. Hydroponie vyžaduje o 90 až 99 % méně vody a 350krát menší plochu než klasické zemědělství, navíc rostliny rostou 2,5krát rychleji.

Nevýhodou je technologická náročnost. Rostlinám je nutné zajistit ideální teplotu a vlhkost, ale také osvětlení pomocí LED žárovek. Dále je potřeba živný roztok, který bude nahrazovat živiny v půdě.

Aquaponie

Ještě dál jde jiný inovativní způsob zemědělství. Aquaponie do procesu produkce potravin zapojuje ryby a je označována za budoucnost pěstování potravin. Jedná se o dokonalý ekosystém, ve kterém rostliny čistí vodu, bakterie produkují živiny a ryby poskytují rostlinám potřebné hnojivo, které tedy není nutné uměle dodávat.

aquaponie

Zdroj: futurefarming.cz

 

Aquaponie zejména nabízí dramatické snížení nároků na prostor. Jediná farma o rozloze 1 000 m2 vyprodukuje stejné množství ryb jako rybník o velikosti 200 000 m2 a stejné množství zeleniny jako 18 000 m2 polního zemědělství.

Future Farming

I v České republice již je několik projektů zabývajících se vertikálním zemědělstvím. Jedním z nich je společnost Future Farming, která se zabývá aquaponií. Firma již má v provozu farmu u obce Kaly, která se nachází několik kilometrů severně od Brna. V letošním roce se navíc chystá spuštění produkce na aquaponické farmě v brněnských Tuřanech, kde si pronajala skleníky o rozloze 8 640 m2. Pokud se chcete přidat k aquaponické revoluci v zemědělství, můžete se podívat na stránky futurefarming.cz.

Nahoru