menuMENUHledat

Budou vozy Tesly díky módu Mad Max více zběsilé?

26.06.2018 07:21 | Autor: VS
Budou vozy Tesly díky módu Mad Max více zběsilé?

Jak jinak by se dal vysvětlit nový mód, který se dostane do Modelů automobilky Tesla. Ta již brzy nabídne nové funkce Full Self-Driving a spolu s ní i tajemný mód Mad Max.


Zběsilá Tesla

Módy vozů Tesla vždy přinášejí něco originálního a jinak tomu není ani u novinky, která ponese název Mad Max. O jejím použití se začalo spekulovat poté, co Elon Musk okomentoval snímek náklaďáku Semi, kterak se prohání v jedné ze scén z nejnovějšího snímku ze série Mad Max s Tomem Hardym v hlavní roli.

It’s real pic.twitter.com/L9h3F86Guo

— Elon Musk (@elonmusk) 25. června 2018

Muskovou odpovědí byl obrázek obrazovky jednoho z vývojářů aktualizací pro režim Autopilot, který měl ve své nabídce právě mód s názvem Mad Max, a to v nastavení, které určuje, jak agresivní má vozidlo být při změnách jízdních pruhů. Musk také zažertoval, že by se režim místo Mad Max mohl jmenovat LA freeway, tedy losangeleská dálnice, ovšem hned dodal, že by to už bylo možná trochu moc.

We considered going beyond Mad Max to “LA Freeway” level, but that’s too loco

— Elon Musk (@elonmusk) 25. června 2018

Musk poznamenal, že by taková věc byla v sériově vyráběných vozech velmi užitečná, protože počítá s tím, že autonomní vozy budou k náchylnější k „šikaně“ od ostatních automobilů. Pro všechny případy by tak Tesly měly mít určitou pojistku, pokud by docházelo k tlaku a nutnosti náhlé změny jízdního pruhu.

Velká nálož nových funkcí

Nová aktualizace autonomního systému vozů Tesla přinese také další funkce, které ponesou názvy Follow Nav, Blinker to Fork, Enable ULC a Vision Stops. Jak přesně budou fungovat, ještě není jisté, protože je Musk ještě na svém Twitteru nijak nepředstavil.

Na základě názvů se však dá odhadovat, že první jmenovaná funkce bude automaticky sledovat trasu na základě navigačního systému společnosti Tesla. Druhá funkce by naopak mohla umožnit řidiči určovat vozu,  kudy jet na základě spínání blinkrů vozidla, podobně jako je tomu dnes u systému Autopilot, u kterého jde tímto způsobem změnit jízdní pruh. V případě povolení ULC by mohlo být vozu možno přikazovat změnu jízdního pruhu, aniž by byl spouštěn blinkr. A konečně poslední novinka by mohla Autopilotu přinášet schopnost číst dopravní značky a semafory.

Plně autonomní Tesly?

Tesla se chystá vypustit první verzi balíčku Full Self Driving někdy během srpna, kdy bychom se měli dočkat také nové softwarové verze 9. Do jaké míry bude systém Autopilot změněn a zda se všechny výše popisované funkce do sériově vyráběných vozů skutečně dostanou, je v současnosti otázkou. Již nyní je totiž jasné, že zatímco některé z funkcí si vyžadují pouze menší změny, u jiných čeká Teslu velké množství práce. Nechme se tedy překvapit, co v srpnu přijde a čekejme na další informace, které nám Musk skrze Twitter zcela jistě brzy poskytne

Nahoru