menuMENUHledat

Český milník téměř pokořen - Tesla v letošním roce prodá více aut než ŠKODA

06.01.2022 14:50 | Autor: Lukáš Nechvátal
Český milník téměř pokořen - Tesla v letošním roce prodá více aut než ŠKODA

Tesla za necelé dvě desetiletí dohnala automobilku se stoletou historií a v tomto roce ji s největší pravděpodobností nechá za sebou v počtu prodaných vozů.


Tesla v roce 2012 dodala jen necelé 3 tisíce vozů. V roce 2021 to bylo téměř milion vozů. V rámci automobilového průmyslu se jedná o nevídaný úspěch. ŠKODA AUTO má za sebou více než stoletou historii a v letošním roce zřejmě poprvé vyrobí méně aut než americká automobilka. 

Běžně trvá automobilce několik desítek let, než se stane plhodnotným hráčem, který dokáže konkurovat zavedeným firmám. Tesle se to však podařilo během jednoho desetiletí. Klíčem k úspěchu je inovativnost v sektoru, který se mění jen velmi pomalu. Tesla přišla s jiným pohonem, s lepším výkonem motoru, ale zejména s kvalitním softwarem, který ji ostatní automobilky mohou jen závidět. Poprvé však změnila také koncept prodeje vozů, které prodává přímo přes svůj eshop bez lokálních dealerů a slev. Zároveň nenabízí pouze vozy, ale také energii potřebnou pro jejich pohon. Tím boří dlouho zavedený systém čerpacích stanic, který dlouhá léta ovládalo pár velkých konglomerátů, které se zabývají i těžbou ropy a její rafinací. 

Tesla se vrhla do stabilního systému, o jehož síle nikdo nepochyboval. Během pár let se jí povedlo celý systém rozrušit a zásluhou se stala králem na poli elektromobility. Je jen otázkou času, kdy předstihne v počtu ročně prodaných aut další automobilky. V roce 2030 už Tesla nebude dodávat stovky tisíc vozů ročně, ale miliony vozů. 

Nahoru