menuMENUHledat

Cestování automobilem v roce 2030: Auto z rajčat a žádné starosti

03.08.2018 08:49 | Autor: VS
Cestování automobilem v roce 2030: Auto z rajčat a žádné starosti

Dokážete si představit, jak bude vypadat cestování automobilem za 12 let? Vypadá to jako poměrně krátká doba, za kterou se toho nemůže příliš změnit, ale opak je pravdou. Pojďte se s námi podívat na vizi cesty automobilem v roce 2030!


minulém díle našeho miniseriálu jsme přišli na to, že rok 2006 sice není tak dávnou minulostí, ale za 12 let se v automobilovém průmyslu dokáže změnit skutečně mnoho. Cestování vozem v roce 2030 tak bude vypadat rozhodně jinak, než vypadá v současné době. Vozy budou velké počítače na čtyřech kolech, které budou poháněné elektromotory a uvnitř nalezneme spoustu zajímavého.

Interiér z rajčat a kabely z agáve

V současné době se předpokládá, že nulová produkce emisí nebude to jediné, čím budou vozy přispívat ke zlepšování životního prostředí. Automobilky se stále více obrací k přírodě, aby z ní čerpaly inspiraci a přemýšlí, jak nejvíce jí pomoci. Například v loňském roce byl v Nizozemsku představen automobil, který byl vytvořen z tzv. bio-kompozitu. Tím je materiál vyráběný čistě z biologických zdrojů , jako je len či cukrová řepa, které jsou zpracovávány do pevné, ale snadno rozložitelné podoby. Lze předpokládat, že výskyt těchto materiálů bude ve vozech časem stoupat, protože dnes má již téměř každá větší automobilka svou vlastní divizi soustředící se na udržitelnost.

Příkladem může být Ford, který spolupracuje se společností Heinz (ano, je to ta společnost, od které máte doma kečup), aby se společně pokusili přeměnit slupky rajčat na přihrádku ve středové konzoli vozu. A společnost José Cuervo, tedy známý výrobce tequilly, se zase snaží odpadní materiál z agáve používané při výrobě přeměnit na kabelové svazky a držáky. Recyklovaná víčka od plastových lahví jsou používána pro výrobu automobilových koberečků a nití potahů a recyklované džíny se používají coby izolace. Zkrátka v budoucnu budou naše vozy vyrobeny ze všeho možného, ve jménu modré planety!

Z řidiče jen spolujezdec

Pojem řidič se začne velmi rychle vytrácet, protože aktivní řízení již bude jen otravnou překážkou, které se budou všichni vyhýbat. Z řidiče se stane pouze spolujezdec, protože samotné řízení bude vykonávat již jen automobil. Za volantem (,pokud ve voze ještě vůbec bude), tak budeme spíše vyřizovat maily, číst si nebo třeba svačit.

O plně autonomních technologiích se v dopravním průmyslu mluví již dlouho. A společnosti jako je Waymo, Google a také Uber, dokonce již takové technologie testují přímo v provozu. Poslední jmenovaný nakoupil od Volva 24 tisíc automobilů typu SUV, na kterých chce technologii zkoušet. A to i přes nepříjemnost v podobě smrtelné nehody, která se stala v březnu tohoto roku.

Plně autonomní vozy plánuje také Tesla. O Elonu Muskovi je dlouhodobě známo, že je velkým zastáncem autonomních technologií, o kterých tvrdí, že jsou-li správně používány, jsou mnohem bezpečnější, než když automobil řídí člověk. A prý by bylo morálně špatné, pokud bychom tyto technologie odkládali jen kvůli strachu.

Podíváme-li se na to, v jaké fázi vývoje jsou autonomní technologie v současné době, lze předpokládat, že v roce 2030 budou spíše standardem než čerstvou novinkou. Čas trávený v automobilu se tak stane něčím zcela novým a bude se podobat jízdě vlakem v osobním kupé, ve kterém máte vše, na co si vzpomenete.

Snadno recyklovatelné vozy, které vás samy odvezou, kam budete chtít. I tak bude vypadat cestování vozem v roce 2030. V pokračování našeho vyprávění se podíváme na proměnu formy komunikace vozu s posádkou a také na nové způsoby tankování pohonné síly do vašeho vozu. Tak zůstaňte naladěni…

Nahoru