menuMENUHledat

Cestování automobilem v roce 2030: Výlety během dobíjení a upovídaný automobil

10.08.2018 13:23 | Autor: VS
Cestování automobilem v roce 2030: Výlety během dobíjení a upovídaný automobil

Dokážete si představit, jak bude vypadat cestování automobilem za 12 let? Vypadá to jako poměrně krátká doba, za kterou se toho nemůže příliš změnit, ale opak je pravdou. Pojďte se s námi podívat na vizi cesty automobilem v roce 2030!


V minulém díle našeho miniseriálu jsme si povídali o snaze některých automobilek přistupovat k výrobnímu procesu svých vozů s mnohem větším ohledem na životní prostředí. Zároveň jsme se i podívali na schopnosti vozů, které postupně převezmou kontrolu sami nad sebou a z řidiče se stane pouhý pasažér autonomního vozu.

Místo tankování dobíjení

Takto autonomní vůz vás bude vozit, kam se vám zlíbí a bude si i schopen sám zajet na čerpací stanici natankovat. Jedna z první čerpacích stanic byla postavena na území Spojených států v roce 1905. O 12 let později se síť stanic rozrostla na několik tisíc míst, kde tehdejší řidiči mohli natankovat palivo do svého vozu.

Podobný scénář nás do budoucna čeká také u dobíjecích stanic. Ty vznikají coby součást klasických čerpacích stanic, popřípadě vznikají zcela samostatná místa, kde mohou majitelé elektromobilů svůj vůz dobít. Do budoucna musíme počítat s tím, že vzdálenosti mezi jednotlivým dobíjecími stanicemi budou větší, než jsou u současných čerpacích stanic.

Dobíjení jako příležitost k poznávání

Jelikož je zapotřebí, aby byly tyto stanice co nejblíž dálnicím a hlavním silnicím, kde jsou ceny pozemků velmi vysoké, bude provoz těchto stanic často v soukromých rukou. I přesto však některé automobilky rozšiřují síť dobíjecích stanic vlastními silami, jako například Porsche, které přislíbilo do roku 2019 nainstalovat ve Spojených státech 500 nabíjecích stanic ve svých prodejnách a u dálnic. Největší aktivitu však v této oblasti vyvíjí automobilka Tesla, která má nyní více jak 10 tisíc dobíjecích stanic a 1 200 stanic Supercharger, ve kterých může majitel elektromobilu nabít svůj vůz za 30-60 minut.

Kromě toho však existují tisíce nabíjecích míst v garážích, parkovištích, hotelech, restauracích či golfových hřištích, kde si můžete v klidu vychutnávat služeb, zatímco je váš elektromobil nabíjen. A protože takové nabíjení trvá přeci jen delší dobu než naplnění nádrže, můžeme se do budoucna těšit na nový druh turistiky, kdy bude zájemcům nabízena možnost nejrůznějším způsobem zkrátit čas čekání na plné nabití. Budou si moci prohlédnout okolí místa, kde zastavili, odpočinout si, najíst se nebo si prostě jen povídat s ostatními řidiči, kteří čekají na nabití jejich vozu, a jak jistě víte, klábosení se u současných pump prostě nesluší.

Odvez mě domů!

Komunikace začne hrát velmi výraznou roli také přímo ve voze. Postupně se veškeré prvky ovládání automobilu více a více centralizovaly na volant a středový panel vozu. Dnes však začínají i tyto prvky z vozů mizet a veškeré ovládací prvky automobilů se přenesly na dotykové obrazovky vozů. Standardem se stává Wi-Fi připojení a komunikace vozu s mobilním telefonem uživatele, skrze který lze také automobil ovládat.

Ovšem v roce 2030 zřejmě i dotykové obrazovky z vozů zmizí a budou nahrazeny. Na místo nich by se ve vozech mohly objevit holografické panely, které by fungovaly na podobném principu, při změně písně by stačilo jen klepnout na virtuální panel a daný impuls by se o vše již postaral. Tuto technologii představilo v roce 2017 například BMW, které jí pojmenovalo HoyActive Touch a má v plánu jí začít přidávat do svých budoucích modelů.

Některé automobilky dokonce chtějí vyměnit vizuální a dotykový kontakt s vozem za kontakt hlasový. Například Ford by rád rozšířil svého hlasového asistenta pojmenovaného Alexa do takové míry, aby byl řidič s jeho pomocí schopen ovládat nejen vůz, ale například i zhasnout zapomenuté rozsvícené světlo ve svém domě. Něco podobného chystá také Tesla, která si představuje své vozy stejně inteligentní, jako byl legendární K.I.T.T. ze seriálu Knight Rider.

Povídání si s vozem a nové zážitky při cestování, i tak bude vypadat rok 2030. V našem posledním dílu seriálu o cestování automobilem v roce 2030 se podíváme na proměnu vnitřního uspořádání automobilů a také způsobů navigování automobilu. Tak zůstaňte naladěni.

Nahoru