menuMENUHledat

Chcete zdarma Model 3 od Tesly? Pokud ho dokážete hacknout, je váš!

15.01.2019 09:24 | Autor: VS | Zdroj: zerodayinitiative.com, twitter.com electrek.co
Chcete zdarma Model 3 od Tesly? Pokud ho dokážete hacknout, je váš!

Tesla přináší velmi netradiční způsob, jak získat její Model 3. Stačí jen být šikovný v oblasti IT bezpečnosti a hacknout tento automobil. Nic víc, nic míň!


Tesla se hackerů nebojí, ba naopak!

O Tesle je známo, že již několik let velmi úzce spolupracuje s experty na IT bezpečnost a také tzv. white hat hackery, tedy osobami, které se zaměřují na testování bezpečnosti systémů jednotlivých společností a úřadů, kterým tak pomáhají zlepšit jejich zabezpečení. Tesla tyto osoby využívá pro co nejdokonalejší zabezpečení softwaru svých vozů. Zloději totiž dnes umí software vozů hacknout, a díky tomu se do vozu bez problému dostat a také odjet. A přesně to je to, za co Tesla nabízí zbrusu nový Model 3.

Tesla vedla během posledních 4 let program pro odměňování nálezu chyb softwaru, v rámci kterého byly vyplaceny stovky tisíc dolarů hackerům, kteří nalezli v systému svých vozů bezpečnostní díry.

Maximální odměna za nalezení takových zranitelných míst se v minulém roce vyšplhala na 15 tisíc dolarů. K tomu navíc Tesla udělala vstřícný krok vůči všem, kteří chtěli své vozy zkoušet hacknout. V případě předchozí dohody mohl svůj vůz hackovat kdokoliv, aniž by hrozilo, že přijde o záruku poskytovanou automobilkou.

As long as your work complies with our bug bounty policy, Tesla will not void your warranty if you hack our software https://t.co/HhibE1UpRC https://t.co/NIISSrrViD

— Tesla (@Tesla) 5. září 2018

Hackni si Model 3

Nyní se však Tesla rozhodla podrobit software Modelu 3 prozatím nejtěžší zkoušce. Stala se prvním automobilovým výrobcem, který se je partnerem hackerského festivalu Pwn2Own. Ten se bude konat již v březnu v americkém Vancouveru a jeho součástí bude i velmi zajímavá soutěž, jejíž hlavní cenou je právě zbrusu nový Model 3.

Viceprezident vývoje softwaru společnosti Tesla David Lau okomentoval akci těmito slovy:

„Vyvíjíme naše vozy s nejvyšším standardem bezpečnosti ve všech ohledech a naše spolupráce s hackerskou komunitou je pro oblast bezpečnosti softwaru neocenitelným přínosem. Od zahájení našeho programu pro odměňování nálezu chyb v softwaru v roce 2014 jsme neustále zvyšovali investice do partnerství s pracovníky v oblasti bezpečnosti, abychom zajistili, že se majitelé vozů Tesla nemusí ničeho bát. Těšíme se, že v rámci spolupráce s Pwn2Own odměníme skvělou práci a dozvíme se spoustu nových věcí, které nám pomohou zlepšovat naše produkty a zvyšovat bezpečnost našich systémů.“

Bezpečnost pro všechny zdarma!

Kromě Modelu 3 bude na hackerské akci cílem jejich útoků například Oracle VirtualBox, Microsoft Office 365 či Google Chrome a další.

Sám Elon Musk již v minulosti projevil obavy o bezpečnost systémů autonomních vozů a možnost jejich hacknutí, zároveň však dodává, že si myslí, že je Tesla na správné cestě, jak vyřešit veškeré problémy. Sám je dokonce zastáncem toho, aby Tesla zdarma poskytla svůj bezpečnostní systém i dalším výrobcům vozidel, pro zajištění co nejvyšší bezpečnosti na silnicích.

Nahoru