menuMENUHledat

Chystá Tesla další evoluci Autopilota? Testuje LiDAR

27.09.2016 14:16 | Zdroj: velodynelidar.com, electrek.co,
Chystá Tesla další evoluci Autopilota? Testuje LiDAR

Minulý týden byl v Palo Alto spatřen další Model S se senzorem Velodyne LiDAR na střeše, a to i přesto, že Elon Musk se už v minulosti nechal slyšet, že se senzory LiDAR nepočítá. Je ale možné, že Tesla jen chce porovnat vlastní systém, který využívá Autopilot, s výsledky, které nabízí konkurenční senzor. Možná ale chystá i něco vlastního.

Automobil jako skládačka

V automobilovém světě je naprosto normální, že automobilky využívají technologie vyvinuté třetími stranami, které následně zabudují do svých modelů. Nicméně Autopilot Tesly je výsledkem jejího vlastního výzkumu a vývoje, a i proto je natolik unikátní. 

Jenže i v současném světě autonomních systémů řízení se objevují silní hráči, kteří se už pár let snaží prosadit napříč automobilkami. Jedním z nich je například právě Velodyne LiDAR.

Tak trochu jiná firma

Velodyne Inc. se skládá celkem ze tří firem. Z výrobce špičkových subwooferů a v posledních letech i sluchátek – společnosti Velodyne Accoustics, ze společnosti na vývoj aktivních stabilizátorů pro jachty a čluny Velodyne Marine a z výzkumné společnosti Velodyne LiDAR. Ta vznikla v roce 2005 za podpory agentury DARPA amerického ministerstva obrany.

Velodyne LiDAR se už od začátku specializoval na laserové měření vzdálenosti pro autonomní vojenská vozidla. Tým společnosti tehdy při testech v Mohavské poušti ohromil odborníky DARPA svým systémem kombinace duálních kamer a laseru pro dokonalé zmapování prostředí, ve kterém se vozidlo pohybuje.

No a o 11 let výzkumu a vývoje později se senzory LiDAR dostaly do testovacích autonomních vozidel Fordu a teď i Tesly. Je tomu přitom jen pět týdnů, co Velodyne LiDAR získal investici 150 milionů dolarů – od Fordu a čínského portálu Baidu.

Senzory LiDAR totiž už od roku 2012 využívá ve svých mapovacích vozidlech většina dodavatelů mapových podkladů, včetně Microsoftu, Applu, TomTomu a právě Baidu.

Bojí se Tesla autonomního Fordu?

Elon Musk jasně řekl, že nepředpokládá využití LiDAR v Tesle. Jako jeden z důvodů uvedl horší funkčnost na laserovém mapování postaveného LiDARu za mlhy, sněžení či v prašném prostředí, kde radar funguje bez problémů. Proč tedy Tesla teď LiDAR testuje?

Nabízí se několik možných vysvětlení

Zaprvé – Tesla chce mít jistotu, že až Ford LiDAR uvede do komerčně dostupných vozů, tak nebudou mít lepší autonomní schopnosti než Tesla se svým Autopilotem.

Zadruhé – LiDAR nabídl Tesle k testování prototyp, který odstraňuje nedostatky, na které si Musk před 14 dny ztěžoval.

Zatřetí – Tesla chce radar svého Autopilota doplnit i o laserový LiDAR, aby získala ještě lepší schopnosti pro detekování okolního prostředí či orientaci vozidla v době, kdy signál GPS není nejlepší (např. v husté městské zástavbě mezi mrakodrapy).

Která z těchto variant je ta správná, se pravděpodobně dozvíme během pár měsíců.

Nahoru