menuMENUHledat

Čínská společnost LandSpace připravuje první start soukromé rakety

11.08.2018 12:11 | Zdroj: stoplusjednicka.cz
Čínská společnost LandSpace připravuje první start soukromé rakety

Soukromé společnosti se v letech do vesmíru prosazují už i v Číně.


Soukromé společnosti vstupují do vesmírného programu i v Číně. Jak uvádí portál stoplusjednicka.cz, tamní společnost LandSpace připravuje start své první rakety na konec letošního roku. Měla by vynést malý satelit pro čínskou státní televizi.

V čínských reáliích je pochopitelně vždy otázkou, nakolik je „soukromá“ společnost skutečně v soukromých rukou. LandSpace teď ale každopádně ohlásili, že jejich třístupňová raketa na pevné palivo, s označením Zhuque-1, ještě letos vynese do vesmíru malý satelit televizní společnosti CCTV (China Central Television).

První soukromá nosná raketa Číny

Měl by to být první start soukromé nosné rakety v Číně, která vynese v soukromém prostředí vyvinutý satelit. Ve vesmíru by měl satelit operovat 2 roky na heliosynchronní dráze. Svou velikostí cca 32 × 30 × 25 centimetrů přitom odpovídá cubesatu ze 3 základních jednotek.

Raketa Zhuque-1 má být vysoká 19 metrů a vážit by měla 27 metrických tun. Na nízkou oběžnou dráhu ve výšce 300 kilometrů by měla dopravit náklad až o hmotnosti 300 kilogramů. Společnost LandSpace se navíc netají ambiciózními plány a v blízké budoucnosti počítá se starty ještě mnohem větších a výkonnějších nosných raket.

Článek zveřejňujeme s laskavým svolením portálu stoplusjednicka.cz.

Nahoru