menuMENUHledat

ČR zažívá obrovský fotovoltaický boom! Nebo ne?

08.06.2022 15:18 | Autor: Jarek Bubla
ČR zažívá obrovský fotovoltaický boom! Nebo ne?

V médiích často zaznívá, že ČR po letech opět zažívá fotovoltaický boom. Realita je však poněkud odlišná.


Energetická krize zasáhla prakticky celou Evropu a projevuje se nevídaným růstem cen energií. Dlouho jsme byli zvyklí, že obchodní cena elektřiny na burze se pohybuje okolo 1 300 Kč za MWh. Takové ceny příliš nemotivovaly k investicím do nových výrobních zdrojů, protože se to bez dotací nevyplácelo. Dnes se ceny na burze pohybují okolo čtyřnásobku. Takové ceny spustily velký zájem o fotovoltaické elektrárny, které lze zpravidla instalovat ve velmi krátkém časovém období oproti jiným zdrojům. U nás bohužel nemáme dostatečné instalační kapacity, aby bylo možné takovou poptávku uspokojit. Instalovaný výkon fotovoltaických elektráren tak sice roste, tempo růstu je však ve srovnání s okolními zeměmi extrémně pomalé. To potvrzuje i graf níže s ročním instalovaným přírůstkem fotovoltaických elektráren v minulém roce.

instalace solárních elektráren

Proč je rozdíl tak propastný a instalovaný výkon nových elektráren tak nízký ve srovnání s Polskem a Německem, které nemají vhodnější přírodní podmínky než my? U nás se instalují fotovoltaické elektrárny v drtivé většině na střechách budov, což je vždy dražší a náročnější instalace než na volném pozemku. V Německu a Polsku funguje systém tzv. aukcí, kdy jednotliví výrobci elektřiny soutěží o výkupní cenu z fotovoltaiky. Průměrná výkupní cena v minulých letech dosahovala pouze 1 250 Kč za MWh, což je několikanásobně níž než cena elektřiny na dnešním velkoobchodním trhu.

ČR se bohužel touto cestou aukcí nevydala kvůli strachu z opakování fiaska v letech okolo 2010. Od té doby však fotovoltaické instalace několikanásobně zlevnily. Místo toho, abychom naplno využili potenciál tohoto relativně levného zdroje elektřiny, tak jsme posledních několik let řešili střet zájmů a vracení dotací našeho bývalého premiéra. Solární boom možná zažijeme v dalších letech díky Modernizačnímu fondu, ale už to zřejmě opět bude dražší. Správnou chvíli pro rozvoj fotovoltaiky u nás jsme bohužel nezachytili a probrali se, až když se děje něco vážného.

 

Nahoru