menuMENUHledat

Další Gigafactory bude stát u Berlína, dočkáme se levnějších Tesel?

14.11.2019 09:36 | Autor: VR | Zdroj: CleanTechnica.com
Další Gigafactory bude stát u Berlína, dočkáme se levnějších Tesel?

Šéf Tesly Elon Musk ohlásil, že Gigafactory 4 bude stát v Německu blízko Berlína. Co všechno první evropská Gigatovárna přinese?


Dříve Musk zvažoval i Velkou Británii. Nakonec však kvůli Brexitu a rizikům s ním spojená od záměru upustil. Evropská Gigatovárna bude postavena v blízkosti Berlína. Hlavními důvody pro tento výběr jsou vysoká technologická vyspělost a dobrá strategická poloha v rámci Evropy, zřejmě i státní podpora, která však zatím nebyla objasněna. Továrna má přinést až 7000 nových pracovních míst, navíc vznikne v Berlíně vývojářské centrum.

Produkce by měla být zahájena do konce roku 2021. Vyrábět se budou Modely 3 a Y. Se záhajením výroby v EU bychom mohli očekávat také snížení cen vozů pro evropský trh. V současnosti se totiž platí dovozní clo a náklady na přepravu z USA také nejsou malé. V současnosti se odhaduje, že tyto vícenáklady společně se clem činí zhruba 200 tisíc Kč. Jestli budou vozy vyrobené v německé továrně o tolik levnější, je zatím nejisté, bližších informací bychom se však mohli dočkat ještě do konce tohoto roku.

Nahoru