menuMENUHledat

Dobíjení za jízdy? Ve Velké Británii už brzy

30.10.2015 08:17
Dobíjení za jízdy? Ve Velké Británii už brzy

Britská vláda chce silnici, která dokáže dobíjet elektromobily za jízdy, začít testovat do konce roku. O silnici-nabíječce už jsme pro vás psali, teď je ale celá věc podstatně blíž realitě i pro Evropu.

V Jižní Koreji už podobný vynález funguje. Nabíjecí silnice ve městě Gumi ovšem neslouží řidičům osobních aut, nabíjí městské autobusy. Politika Velké Británie ale směřuje k podpoře dalšího prodeje osobních elektromobilů.

Jak to funguje?

Pod povrch cest umístí Britové dráty, které vytvoří elektromagnetické pole. Cívka uvnitř elektromobilu ho pak přetvoří na elektřinu. Samotné dobíjení pak bude fungovat bezdrátově, a to na bázi magnetické indukce.

Na podobném principu už teď běžně fungují nabíječky na mobilní telefony, MP3 přehrávače nebo tablety. Speciální indukční podložky existují i pro elektromobily, nicméně auto při tomto způsobu dobíjení musí stát na místě. Silnice, která by umožnila nabití přímo během jízdy, by pro majitele ekologických vozů znamenala další obrovský přelom, ušetřila by totiž spoustu času.

Bude to drahé, ale vyplatí se to!

Britská vláda to s podporou majitelů elektromobilů myslí skutečně vážně – do projektu chce v příštích pěti letech investovat 500 milionů liber. Britský ministr dopravy Andrew Jones si od této investice slibuje mimo jiné nová pracovní místa a zvýšení konkurenceschopnosti Velké Británie v byznyse s ekologičtějšími technologiemi.

Jestli o tom věděli Dánové, ani bychom se jim nedivili, že to rovnou vzdali ;)

Nahoru