menuMENUHledat

Doprava v ČR ročně vyprodukuje odpadní teplo v hodnotě 150 miliard korun

16.06.2022 15:31 | Autor: Jarek Bubla
Doprava v ČR ročně vyprodukuje odpadní teplo v hodnotě 150 miliard korun

Na území České republiky jezdí přibližně 6 milionů osobních aut, přemýšleli jste někdy, kolik energie ke svému provozu potřebují?


Česká republika společně s celou Evropou zažívá energetickou krizi, kdy ceny jednotlivých komodit stoupají do výšin dříve nepoznaných. Vysoké ceny energetických komodit nejvíce vyhovují Rusku, které sice do Evropy posílá menší množství komodit, ale celkový výdělek je vyšší než dřív. Poslední desítky let jsme si bohužel zvykli, že ceny energií jsou levné a tak se energie často využívá neefektivně nebo se s ní plýtvá. Typickým příkladem je nevyužité odpadní teplo z konvenčních elektráren. 

Dalším příkladem plýtvání energií jsou osobní auta se spalovacím motorem. Motory těchto aut pracují s účinnosti okolo 25 %, zbytek se ztratí ve formě tepla. Pokud budeme uvažovat, že v České republice se ročně spotřebuje 7,5 mld. litrů pohonných hmot pro dopravu, tak tyto vozy ročně vyprodukují téměř 54 TWh odpadního tepla. Při dnešních cenách zemního plynu se taková energie rovná téměř 150 miliardám Kč. Na jedné straně tak toto teplo vypouštíme volně do atmosféry (což zejména v letních měsísích města příliš neocení) a na druhé straně kupujeme od Ruska zemní plyn v hodnotě stovek miliard korun, který v zimě spálíme. Za těchto 50 TWh tepelné energie tak platíme Rusku hned dvakrát.

Řešením je snížit objem dopravy, přejít na elektromobilitu a postavit tolik fotovoltaických elektráren, abychom od března do října mohli elektromobily nabíjet jen z čisté energie. Od listopadu do února vyrábět elektřinu z větru a konvenčních elektráren, ze kterých budeme energii využívat i na vytápění. 

Efektivní nakládání s energií je běh na dlouhou trať, nicméně je to nezbytná část k přechodu stát se energeticky méně závislým na nestabilních státech, které nás mohou skrz tuto závislost vydírat.

Líbí se vám tento projekt a rádi byste ho podpořili? Kupte nám kafe, ať máme energii na jeho další rozvoj ☕

Děkujeme za podporu!

Nahoru