menuMENUHledat

Zákaz prodeje aut se spalovacím motorem je schválen, co to znamená?

15.02.2023 11:47 | Autor: Lukáš Kalvoda | Zdroj: teslarati.com
Zákaz prodeje aut se spalovacím motorem je schválen, co to znamená?

Evropský parlament schválil zákaz prodeje nových aut se spalovacím motorem od roku 2035. 


Především to neznamená, že k roku 2035 přestanou jezdit auta se spalovacím motorem. K roku 2035 bude pouze ukončen prodej nových aut, které budou vypouštět emise CO2. Prodej ojetých vozů bude nadále pokračovat, takže je pravděpodobné, že tu vozy se spalovacím motorem budou jezdit ještě i okolo roku 2050 a panika je tak zbytečná. 

Také to neznamená, že by EU protlačovala jen bateriové elektromobily. Automobilky mohou jít cestou vodíkových elektromobilů. Nicméně vzhledem k jejich složitosti a neefektivitě oproti bateriovým elektromobilům bude tato alternativa spíše jen okrajová. 

Ve většině evropských měst jsou osobní automobily se spalovacím motorem jedním z hlavních zdrojů znečištění ovzduší. Snížení počtu aut se spalovacím motorem tak může znamenat zlepšení ovzduší ve městech, díky čemuž by se v řádu desítek let mohlo snížit množství lidí, kteří trpí chronickými dýchacími či kardiovaskulárními potížemi. Není tajemstvím, že znečištěné ovzduší má v Evropě na svědomí až 400 tisíc předčasných úmrtí ročně a odhaduje se, že v nákladech stojí znečištění ovzduší členské státy EU až 6,5 bilionů korun ročně, z toho jen Českou republiku 150 mld. korun. Ani elektromobily nejsou dokonale čisté a minimálně budou znečišťovat ovzduší otěrem pneumatik, ale pokud by se díky transformaci energetiky a dopravy podařilo nelichotivá čísla o dopadech znečištěného ovzduší snížit jen o polovinu a zachránit 200 tisíc lidských životů ročně, byl by to velký úspěch. 

Líbí se vám tento projekt a rádi byste ho podpořili? Kupte mi kafe, ať mám energii na jeho další rozvoj ☕

Děkuji za podporu!

 

Nahoru