menuMENUHledat

Dovedou vozy Tesla skutečně plavat?

25.04.2018 10:48 | Autor: VS | Zdroj: flashphoto.nl, youtube.com, teslarati.com
Dovedou vozy Tesla skutečně plavat?

O vozech Tesla se říká, že jsou schopny plout nějaký čas na vodě, než zcela klesnou ke dnu. O Modelu S to dokonce prohlásil sám Elon Musk, kdy řekl, že automobil plave natolik dobře, že by mohl být na malou chvíli použit jako člun. Nejnovější nehoda, která se stala v Nizozemí však ukazuje, že s plovoucími schopnostmi vozů Tesla je to složitější.


Nehoda na kanálu

Začátek tohoto týdne se stal velice nevšedním pro všechny obyvatele nizozemského městečka Schiedam. Jeden z jeho obyvatel totiž sjel se svým Modelem X do místního asi 400 metrů dlouhého vodního kanálu Korte Haven, který městem protéká.

6720_3d5b7ac626a47a8dfbc706740ca44da36720_f88253aefb132dd69f1dfc740b6fd381model-x-sinks-dutch-canal-1model-x-sinks-dutch-canal-2-kopie

Na jiném kanálu jménem YouTube se objevilo video zachycující automobil ve vodě. Z videa a pořízených fotografií je patrné, že se nejdříve Model X skutečně vznášel, ovšem postupně se začal nořit stále hlouběji, až zcela zmizel pod hladinou. V ten moment navíc automobil samovolně otevřel své dveře Falcon a tím podepsal svému majiteli definitivní rozsudek velmi nákladných oprav.

model-x-sinks-dutch-canal-3-kopiemodel-x-sinks-dutch-canal-5-kopiemodel-x-sinks-dutch-canal-6

Lze jen odhadovat, co se vlastně stalo, proč řidič sjel se svým vozem do vodního kanálu. Na místo přivolaní zdravotníci muži nabízeli ošetření, ten jej však odmítl. Je tedy možné, že svou roli zde sehrál alkohol či jiné omamné látky. Automobil byl nakonec z vody vyzvednut jeřábem a odtažen.


Velká cibulová loupež

Nehoda v Nizozemí připomíná nedávnou událost z kanadského Langley. Zde byl odcizen Model S, který byl později nalezen na hladině místní řeky. Trochu podivným detailem celé této loupeže je ten fakt, že zloděj ve voze zanechal obří pytel naplněný cibulí.

stolen-tesla-model-s-onions-kopiestolen-tesla-model-s-river

Oba tyto případy utopených vozů Tesla dokazují, že automobily tohoto výrobce jsou sice schopné vznášet se nějaký čas na hladině, ovšem rozhodně bychom je nemohli nazvat obojživelnými. Poté co se automobil dostane do vody, není schopen jakéhokoliv pohybu, natož překonávání větších vzdáleností po vodní hladině. 

Elon a jeho ponorky

Vraťme se však zpět k Muskovu výroku o schopnostech vozu na vodě. Musk v roce 2016 na svůj twitterový účet napsal, že Model S je schopen na vodní hladině plavat tak dobře, že může být na krátkou chvíli použit jako člun. Dle Muska jsou hnací ústrojí vozu a jeho baterie natolik utěsněny, že jsou schopny nějaký čas zajistit vozu plovoucí schopnosti. Samozřejmě, že tento Muskův tweet byl myšlen nadlehčeně a spíše než schopnost vozu fungovat jako člun, měl Musk na mysli, že Tesla Model S nepůjde ihned ke dnu. Nicméně na Twitteru tehdy vzbudil velkou vlnu reakcí.

We *def* don't recommended this, but Model S floats well enough to turn it into a boat for short periods of time. Thrust via wheel rotation.

— Elon Musk (@elonmusk) 19. června 2016

Musk je navíc sám velkým fandou obojživelných vozidel, což dokazuje i jeho nákup vozu Lotus Esprit z bondovky Špion, který mě miloval. Automobil, který se ve filmu představil i jako ponorka, zakoupil Musk na dražbě za více jak jeden milion amerických dolarů. Sám pak ke své koupi žertovně prohlásil:

„Byl jsem zklamaný, když jsem zjistil, že se automobil vlastně transformovat nemůže. Jediné co můžu nyní udělat, je vylepšit jej elektrickým pohonem Tesla a naučit jej skutečně se v ponorku přeměnit.“

 

Galerie k článku

Nahoru