menuMENUHledat

Elektrická Tesla za půl milionu? Dočkáme se do tří let!

20.08.2018 07:24 | Autor: VS | Zdroj: electrek.co
Elektrická Tesla za půl milionu?  Dočkáme se do tří let!

Automobilka Tesla se nebude ani v dalších letech vůbec nudit. Připravuje pro nás totiž hned několik nových modelů, mezi kterými bude například pick-up a také crossover Model Y. Kromě nich by však mohl přijít ještě jeden model, jehož cenovka může atakovat hranici 25 tisíc dolarů.


Proč ne říká Musk

Plány Tesly jsou na několik dalších let více méně jasné. Chce přinést hned několik nových modelů a především se držet trendu výroby stále dostupnějších automobilů. To nyní potvrdil sám Elon Musk, který přijal pozvání youtubera Marquese Brownleeho, aby si spolu chvilku popovídali o budoucnosti značky.

V tomto rozhovoru, jehož záznam naleznete níže, se Musk kromě dalších informací dotkl také dostupnosti modelů americké „elektromobilky“. Při dotazování na jeden z tweetů od fanoušků, který se jej ptal, zda bude Tesla vyrábět ještě více dostupné vozy, totiž Musk odpověděl:

Dostupný automobil za částku 25 tisíc dolarů je něco, co bychom mohli udělat, ale je to otázkou minimálně příštích tří let, pokud budeme skutečně tvrdě pracovat.“

Opět dlouhá čekací doba

O podobném projektu mluvil Musk již v minulosti, ovšem tehdy nenaznačil ani částku, ani žádný časový údaj týkající se tohoto projektu. Zmínil se jen o tom, že Tesla pracuje na potenciálním „kompaktním“ voze, který mají v nabídce i další automobilky jako například BMW s řadou 1 či Mercedes s GLA. Ovšem Musk podotkl, že i tyto vozy mají poněkud luxusní cenovku, což by nebyl případ elektromobilu jeho Tesly.

Jak daleko je Tesla s vývojem kompaktního a levného modelů, není známo. Je ovšem jasné, že pokud je automobil skutečně ve vývoji a automobilka s ním pevně počítá, dočkáme se ho až poměrně za dlouho. Před Teslou totiž momentálně stojí premiéra pick-upu, Modelu Y, Semi a také druhé generace Roadsteru. Snad se tedy potvrdí spekulace, že některé z těchto modelů by mohla Tesla uvést na trh ve stejný čas, aby bylo naše čekání o trochu zkráceno.

Celý rozhovor Muska s Brownleem:

Odvážný krok Tesly

Vraťme se ještě na chvilku k chystanému levnému modelu Tesly, u kterého je zajímavé, že automobilka nemá problém vyrobit pod svým logem vůz, který rozhodně nebude prémiový. Odvahu na takový krok nenašlo ani BMW, které své levné modely produkuje pod značkou Mini a ani Mercedes, který tak činí stejně se Smartem.

Tesla se zkrátka chce prezentovat spíše jako automobilka, která přináší elektromobilitu všem bez rozdílu, než aby se profilovala pouze jako zboží pro vyvolené a to jí chválíme. Je však otázkou, do jaké míry budou malé a dostupné elektromobily hrát roli v budoucnosti. I přesto je Muskovo sdělení velmi důležité a to proto, že jím naznačuje vývoj takových technologií, které by již do tří let mohly umožnit výrobu skutečně dostupných elektromobilů.

 

Nahoru