menuMENUHledat

Elektromobil jako první auto: 3 důvody pro a 3 proti

16.04.2015 14:31
Elektromobil jako první auto: 3 důvody pro a 3 proti

Úplně chápeme rodiče, kteří bydlí daleko od města, své dítě pravidelně vozí do školy, na různé zájmové kroužky a pak zase domů. Proto se těší, až se potomek začne vozit sám vlastním autem. Je rozumné pořizovat teenagerovi elektromobil?

Všechno má svá pro a proti, takže jsme napsali článek, ve kterém se pokusíme objektivně shrnout výhody i nevýhody takové koupě. Předem ale samozřejmě přiznáváme, že my bychom svému plnoletému adolescentovi elektromobil určitě koupili (nadšenci se holt nezapřou). A jak je vidět na fotce – některým dětem se třeba taková Tesla zalíbí už v raném dětství.

PRO

  1. Omezený dojezd většiny elektromobilů na trhu vystačí na běžné denní cestování. Sníží tak pravděpodobnost, že vaše dítě nedorazí na noc domů nebo si udělá neplánovaný výlet do zahraničí. To ovšem neplatí, pokud se rozšoupnete a koupíte mu rovnou Teslu.
  2. Protože svého potomka budete s nejvyšší pravděpodobností finančně podporovat při studiu na vysoké škole, oceníte nízké náklady na provoz elektromobilu. Navíc bude dobíjet převážně u vás v garáži, takže ho nebudete muset dotovat financemi v dobré víře, že je skutečně utratí za pohonné hmoty.
  3. Elektromobily jsou bezpečné, a to nejen pro vaše dítě, ale i pro ostatní účastníky silničního provozu. Ve většině případů totiž mají rozumně omezenou rychlost a v zájmu šetření baterie si jejich řidič ohlídá, aby zbytečně nepospíchal.

PROTI

  1. Pořídit nezkušenému řidiči zcela nové auto je možná škoda, vzhledem k větší pravděpodobnosti utrpěných šrámů.
  2. Až svého potomka poprosíte o pomoc s úklidem nebo prací na zahradě, může se velmi tiše vzdálit a než si všimnete, že je pryč, bude už hodně daleko.
  3. Mladí bývají zbrklejší a naplánovat si trasu tak, aby s vybitou baterií nezůstali stát u cesty, by pro ně občas mohl být problém.
Nahoru