menuMENUHledat

Elektromobilita v ČR roste

10.09.2015 22:41 | Zdroj: onergetice.cz
Elektromobilita v ČR roste

Severočeši mají o dvě nabíjecí stanice víc. Stojí u elektráren Ledvice a Prunéřov v Ústeckém kraji, který jich tak má celkem už sedm dobíjet svá elektroauta mohou řidiči už nějakou dobu v Chomutově, Ústí nad Labem, v Hrušovanech a v Trmicích, kde jsou nabíječky rovnou dvě. Provozuje je Skupina ČEZ v rámci projektu Elektromobilita, do kterého se jako první v Ústeckém kraji zapojil Chomutov. Tomu byl také zapůjčen Peugeot iOn.

„Nové dopravní prostředky pro úředníky a podpora rozvoje elektromobility zapadají do koncepce našeho města. Naším zájmem je rozvoj ekologické dopravy,“ uvedl chomutovský primátor.

Expanze elektromobility na severu Čech

„Výstavbu dobíjecí infrastruktury u hlavních silničních tahů považujeme za jeden ze základů rozvoje elektromobility v České republice. Naše aktivity v severočeském regionu samozřejmě nekončí, aktuálně zde máme v přípravě další kroky, které výrazně přispějí k expanzi elektromobility,“ komentoval nové stanice Tomáš Chmelík ze společnosti ČEZ.

Dalším z krajů, které se o elektromobilitu výrazně zajímají, a partnerů projektu Elektromobilita ČEZ je kraj Pardubický.

„Používání dopravních prostředků na elektrický pohon se stává dostupnější alternativou k používání vozidel se spalovacím motorem, což významně zlepšuje kvalitu života obyvatel, kteří jsou v současné době stále více vystavováni zvýšené hladině hlučnosti, prašnosti, škodlivým emisím výfukových plynů a produkci CO2,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Projekt Elektromobilita funguje od roku 2010

Ve východních Čechách dnes už několik dobíjecích stanic Skupiny ČEZ funguje, a to v Hradci Králové, Trutnově a Vrchlabí. Další se chystají a řidiči budou moci dobíjet elektromobily i v samotných Pardubicích.

Projekt Elektromobilita Skupiny ČEZ běží od roku 2010 a už díky němu vzniklo v ČR 51 dobíjecích stanic, 9 z nich dokonce rychlonabíjecích. Vzhledem k očekávanému nárůstu počtu elektromobilů na našich silnicích se samozřejmě chystají i dlaší. Podle odhadů bude totiž koncem letošního roku brázdit české silnice už 1 000 elektromobilů, což už je dvojnásobek oproti loňskému roku. Nárůst je to obrovský, když si vzpomeneme, že v roce 2013 se registrovalo jen 37 nových elektromobilů.

Nahoru