menuMENUHledat

Evropu příští rok zaplaví Superchargery, mají ale rok zpoždění!

21.12.2016 10:56 | Zdroj: tesla.com
Evropu příští rok zaplaví Superchargery, mají ale rok zpoždění!

Tesla konečně zveřejnila plán na rozvoj Superchargerů v Severní Americe a Evropě. V Česku mají přibýt Superchargery v Praze a Ostravě. Nově se jich dočká také Pobaltí, Rumunsko, Bulharsko, země bývalé Jugoslávie, Řecko, Portugalsko, Ukrajina, Turecko a pěti Superchargerů se dočká i evropská část Ruska a čtyři poputují také do Irska. Dovolená u moře bude s Teslou zase o něco pohodovější!

Tesla míří na jih a východ

Tesla se svými Superchargery zamířila do celé řady nových zemí. Rozmístění Superchargerů přitom není náhodné. Tesla uvádí, že za 30 minut dobíjení v Superchargeru získá Tesla dojezd 170 mil (tj. 273 km). Podrobnější pohled na mapu nově umístěných Superchargerů prozrazuje, že na východě a jihu Evropy se Tesla drží právě této rozteče umístění svých dobíjecích stanic. Krásně je to vidět třeba na jihu Itálie, kde Superchargery pokryjí celou cestu až na Sicílii. A mimochodem, jednoho Superchargeru se dočká i Korsika.

Pokrývá Tesla dovolenkové destinace?

Sledovat rozmisťování nových Superchargerů v Evropě je velice zajímavé. Zatímco v Německu, Rakousku, Francii, Spojeném království a skandinávských zemí Tesla investuje do co největšího zahušťování sítě svých stanic a do Superchargerů ve velkých městech, východ a jih Evropy rozmístěním svých stanic spíše napovídá, že jde o to, aby majitelé Tesel z výše uvedených zemí měli pohodovou cestu na svoji letní dovolenou.

Ostatně „dovolenkové“ strategii rozmisťování odpovídá třeba i nové pokrytí Norska (s Teslou byste nově měli dojet až na Nordkapp) a Švédska s Finskem, kde přibyly dva Superchargery na pozemní spojnici obou zemí.

Superchargery v Evropě mají zpoždění

Zatímco se světová média rozplývají nad novými ambiciózními plány Tesly na rozšíření Superchargerů nejen v Evropě, nelze si nevšimnout jedné klíčové věci. Mapa nových Superchargerů pro rok 2017 do značné míry kopíruje mapu Superchargerů plánovaných pro rok 2016, kterou Tesla odhalila už 1. června 2015. Odhaluje to tento obrázek dostupný přímo na stránkách Tesly! Najdete tam mimochodem i onen pražský a ostravský Supercharger. Roční zpoždění i určité změny v rozmístění Superchargerů (např. v Irsku) vzbuzují celou řadu otázek.

Tesla se na východ vykašlala

Porovnáním plánované mapy pokrytí pro letošní rok z poloviny roku 2015 se stávající mapou pokrytí jasně ukazuje, že Tesla oproti svým původním plánům investovala do zahuštění sítě stanic Superchargerů hlavně v Německu, Nizozemsku a Francii. Výrazně se změnil i její pohled na pokrytí např. Skotska. Je otázkou, proč se tak stalo.

Nabízí se samozřejmě ekonomické důvody a nedostatek cashflow. Nicméně, nelze si nevšimnout, že více stanic dostaly hlavně ty země, které oficiálně stanovily termín zákazu automobilů se spalovacím motorem. V Nizozemsku je to už 1. 1. 2025, takže za osm let. Tesla se tak na těchto trzích možná snaží „urvat“, co se dá co nejdříve.

Státní podpora elektromobilů tak má očividně vliv na strategii Tesly, minimálně co se budování Superchargerů týče.

Nahoru