menuMENUHledat

Elektromobily jako řešení problémů čínské elektrické sítě

30.04.2015 07:00
Elektromobily jako řešení problémů čínské elektrické sítě

Velká část čínské energie pochází ze solárních a větrných elektráren, což s sebou samozřejmě nese potíže s výkyvy elektrické sítě. Čínská vládní plánovací agentura přišla s názorem, že technologie vracení šťávy z elektromobilu do sítě, nazývaná Vehicle-to-Grid/V2G technologie, by mohla problém s uskladňováním energie z obnovitelných zdrojů pomoct vyřešit.

Scénář roku 2050

Elektromobilům se v Číně daří výborně a s jejich rostoucím počtem se tato vidina zdá být čím dál reálnější. Na ceně za rozšiřování sítě čistých elektráren a za vhodný systém dobíječek pro elektromobily Číně nezáleží. Důležitý je pro ni dýchatelný vzduch a spolehlivý přísun energie.

Proto přišla se scénářem výrazného snížení závislosti na uhlí, zvýšení podílu energieobnovitelných zdrojů na 85 % a snížení emisí skleníkových plynů o 60 %, to vše do roku 2050. Právě technologie V2G je zásadním pilířem, bez něhož by šel tento plán uskutečnit jen těžko.

Aby ale vše fungovalo jak má, musí Číňané podřídit své dobíjení všeobecnému blahu. To znamená připojit své elektromobily na sklonku odpoledne, nasbírat do nich energii a až opadne špička, prodat ji zpět do sítě, pokud pro ni nebudou mít jiné využití. Například pro stabilizaci sítě celého Pekingu by se muselo zapojit 5 milionů elektrických aut o kapacitě baterie 40 kWh.

Kolísání energie v síti je aktuální problém

Dnes jich zde jezdí 6 milionů a jejich počet a kapacita baterií stále rostou. Aby si je Číňané kupovali ještě víc, vláda možná začne dotovat baterie s cílem snížit cenu na úroveň přijatelnější pro širší veřejnost.

Faktem je, že s rozvojem slunečních a větrných elektráren se problém kolísání energie v síti zvyšuje a je potřeba s ním něco udělat. „Baterie na kolečkách“ se širokou využitelností je rozhodně výhodnější, než baterie umístěná ve sklepě jen za účelem skladování a vydávání energie. Takže Číně v tomto ohledu fandíme, i když jsme dost zvědaví, jak se nápadu bude dařit.

Nahoru