menuMENUHledat

Elon Musk: Autonomní auta budou sdílená, vyjdou levněji než cestování autobusem

05.05.2017 15:28 | Zdroj: Obrázek: ted.com
Elon Musk: Autonomní auta budou sdílená, vyjdou levněji než cestování autobusem

Plně autonomní auta Tesla představí do dvou let. Jenže spolu s tím přijde zcela nová éra automobilismu. A právě tu minulý týden na konferenci TED Elon Musk detailněji nastínil. Vnímání osobního automobilu se od základu změní a spolu s ním i ekonomika jeho provozu.


Řídit auto budete z mobilu

Předně je dobré si říct, jak vlastně bude vypadat „řízení“ automobilu. „Řidič“ pouze zadá destinaci, kam potřebuje dovézt, a to bude vše. To vlastně dělá již teď, když si pouští navigaci a následně předá kontrolu nad vozem Autopilotovi. V budoucnu to bude ale ještě sofistikovanější. Auto si totiž pro vás přijede z parkoviště či z garáže. Vy tak jen dáte do mobilu požadavek na jízdu a ten vám pípne, když auto bude stát v destinaci, kam jste si ho objednali. Ano, tušíte správně, bude to fungovat stejně jako Uber.

Autonomní auta změní logiku využívání aut

A právě díky tomu se bude moci kompletně změnit logika využívání aut. Tím, že nebudete muset řídit, dost možná budete moci „řídit“ i pod vlivem alkoholu či drog, dost možná vlastně nebudete potřebovat ani řidičské oprávnění a klidně vám bude moci být i méně než 18 let se auta vlastně změní v takový jeden velký Uber. A Tesla se na tohle očividně pečlivě chystá. Musk totiž začal hovořit o flotile autonomních aut. Dost možná v režii Tesly.

Článek pokračuje na další straně.
Nahoru