menuMENUHledat

Elon Musk chce stvořit Robocopa, založil si na to firmu Neuralink

31.03.2017 12:50 | Zdroj: Obrázek: techcrunch.com

Mozek jako elektrický obvod

I přes nesmírnou složitost lidského mozku se už roky daří přistupovat k němu coby k čistě elektrickému obvodu. Dnes už dávno dokáží lékaři změřit, jaký elektrický signál vyprodukuje vaše zrakové centrum v mozku na základě toho, jaký obrazec danému „mozku“ promítnete před očima. Této metodě se říká Visually Evoked Potentials a používá se k diagnostice poruch zrakového centra např. v důsledku cévní mozkové příhody. Ze záznamu EEG lze pak jasně říci, co a kde pacient vidí nebo ne, přímo ve svém mozku.

A s „elektrickým přístupem“ to jde mnohem dál. Dnes se často kombinuje s diagnostikou pomocí funkční magnetické rezonance (fMRI), která umožňuje zobrazit, které části mozku se při té které činnosti aktivují. Dohromady je to velmi slušná základna pro to, abychom rozuměli našemu mozku čím dál lépe a uměli jeho fungovánínapodobit.

Neuralink tu bude dřív než cesta na Mars

Pod tíhou současného stavu vědy a techniky, který v oblasti neurologických aplikací zůstává zatím široké veřejnosti obvykle skryt, je tak zjevné, že Neuralink své výstupy dokáže přinést celkem brzy. Otázka však zní, jak dlouho pak budou trvat klinické studie a jak brzo Neuralink narazí na hranice lékařské etiky a související legislativu.

Noční vidění, instantní učení se jazykům, bojovým uměním, tanci, apod., tzv. rozšířená realita zobrazovaná přímo do mozku, do centra vidění, schopnost programově volit své emoce, schopnost zapínat a vypínat spánek – to vše je mnohem mnohem blíž než by se mohlo zdát. Ve skutečnosti to však může vzbuzovat větší hrůzu než představa, že svůj důchod strávíme na Marsu.

Nahoru