menuMENUHledat

Elon Musk – génius a vizionář III: Internet? Ten dlouho nevydrží...

11.08.2015 08:00 | Autor: BP | Zdroj: waitbutwhy.com

Ale i tak konečně začali získávat zákazníky a společnost rostla. Internet zažíval boom devádesátých let, start-up projekty byly jednou nahoře, podruhé dole. O čtyři roky později, v roce 1999, koupil Compaq společnost Zip2 – za 307 milionů dolarů. Musk, kterému bylo 27 let, si přišel na 22 milionů dolarů.

Proč se nechat unášet, když můžu něco ovlivnit?

Později se stane pro Muska typickým, že jakmile dokončí jeden projekt, hned se po hlavě vrhne do dalšího: ještě dravěji a neúnavněji. Kdybychom vzali v potaz nějakou „příručku pro milionáře“ a zahrnuli do toho boom devadesátých let, vyšel by nám docela jasný výsledek. Vytřískat z toho, co se dá a mít lážo plážo po zbytek života. Nebo, pokud je člověk dost ambiciózní a aktivní, rozjet novou společnost za cizí peníze.

Musk ale nikdy nebyl zrovna ten, co by se držel zaběhaných standardů. Takže vzal tři čtvrtiny peněz, které měl a všechny je nacpal do nového, fantaskního nápadu. Udělat něco jako online banku, místo, kde se budou pohybovat virtuální peníze. Tak, aby postupně nahradily veškeré šeky, prostředníky a hotovostní úspory. Tento nový projekt dostal název X.com. V dnešní době už to nevypadá nijak šíleně. Ale v roce 1999, kdy se internet rozjížděl a nebylo moc lidí, kteří by věřili, že bude mít budoucnost, vypadala bitva proti zavedeným a stabilním bankám téměř jako sebevražda. Jak to dopadlo? No, komu z Vás něco říká jméno PayPal...?

Autor: Tim Urban

Zdroj: Wait But Why

(Wait But Why publikuje pravidelně. Články rozesíláme e-mailem více než 140 tisícům lidí – přidejte také svůj email a my vás zařadíme mezi odběratele (posíláme pouze několik e-mailů za měsíc). Sledujte nás také na Facebooku a Twitteru.)

Nahoru