menuMENUHledat

Elon Musk: Musíme regulovat umělou inteligenci dřív, než bude pozdě

24.07.2017 17:20 | Autor: MSO | Zdroj: Money CNN, Svět Androida, Zdroj obrázku: teslarati.com
Elon Musk: Musíme regulovat umělou inteligenci dřív, než bude pozdě

Elon Musk byl před dvěma týdny pozván na letní národní setkání amerických guvernérů. Ve svém vystoupení se věnoval celé řadě otázek, od cestování na Mars až po obnovitelné zdroje energie. Přednesl však ještě jedno důležité poselství – pozor na umělou inteligenci, začněte ji regulovat dřív, než bude pozdě!

V čem je problém

Že se Elon Musk děsí toho, kam se umělá inteligence ubírá a jak, není až taková novinka. „Umělá inteligence je podstatně rozvinutější, než si lidé vůbec uvědomují. I tempo jejího rozvoje je značně pokročilejší, než si lidé uvědomují. Umělá inteligence bude všude, v každé kameře, v každém mikrofonu, v každém zařízení, které je připojené k síti – nejde o to, že po ulicích budou pobíhat nějací roboti. Robot je jen prstem umělé inteligence. Pozice lidstva na této planetě závisí na jeho inteligenci. Pokud ale naše inteligence bude překonána, je nepravděpodobné, že budeme nadále kontrolovat planetu,“ vyjádřil se Elon Musk pro CNN již v říjnu 2014.

Hlavní problém je tedy v tom, že umělá inteligence (AI od anglického artificial intelligence) je nebo brzy bude chytřejší než člověk. Pokud jí člověk dá k dispozici dostatečný výpočetní výkon, bude chytřejší, což znamená, že by se mohla lehce vymknout lidské kontrole. Tentokrát Musk ještě přitvrdil a na přímou otázku guvernéra státu Colorado odpověděl: „Umělá inteligence je to největší riziko, kterému jako civilizace čelíme.“ Že se umělá inteligence rozvíjí mnohem rychleji, než si uvědomujeme, pak zkusil ilustrovat na nedávném úspěchu umělé inteligence Googlu ve hře Go. Tato starobylá čínská hra je totiž nesmírně náročná a dlouho se věřilo, že v ní počítač nedokáže zvítězit. Až do letoška. Musk přitom uvádí, že od legendárního úspěchu počítače AlphaGo letos v květnu se už prý rozvinul natolik, že dokáže paralelně hrát s 50 nejlepšími hráči Go na světě a všechny porazit.

Proč má být umělá inteligence tou největší hrozbou pro lidstvo

Musk vidí největší problém v tom, že umělá inteligence dokáže dokonale plnit úkoly, které jsou jí zadány. A vzápětí dodal i konkrétní příklad, proč to vnímá jako problém a hrozbu pro lidstvo. Kdyby kupříkladu umělá inteligence měla za úkol zajišťovat co největší hodnotu akcií největších amerických průmyslových podniků, tak historicky osvědčeným receptem je začít nějakou větší válku v nějaké dostatečně vzdálené části světa. To by mohlo vypadat třeba tak, že umělá inteligence přesměruje civilní let nad nějaké území, kde probíhají boje, a zároveň pošle informaci tamní protiletecké obraně, že se na ně chystá letecký útok prostřednictvím osamoceného bombardéru, jenž se bude tvářit jako civilní letadlo. Protiletecká obrana pak dotyčné letadlo sestřelí v domnění, že je to nepřítel, a kvůli velkému množství civilních obětí jiného státu se v konfliktu obratem angažuje další země. A akcie pak poletí nahoru, zejména u firem, které jsou spjaty se zbrojním průmyslem.

Vláda musí začít umělou inteligenci ihned regulovat

Musk proto žádá, aby guvernéři okamžitě začali umělou inteligenci regulovat. Na to zareagoval guvernér státu Arizona s tím, že kdyby měl začít předem regulovat třeba látky, které jsou neviditelné, nelze je cítit, a přitom jsou vysoce výbušné, tak nikdy nedojde k těžbě a využívání zemního plynu. Musk na to opáčil, že vlády by nejdřív měly získat vhled do světa umělé inteligence, protože až ho budou mít, nebudou takovéto diskuse už vůbec potřeba.

Lidé by se měli extrémně bát

Své vystoupení na setkání guvernérů na téma umělé inteligence zakončil Elon Musk až mrazivým výrokem: „Jakmile vznikne povědomí o umělé inteligenci, lidé se budou extrémně bát, jak by ostatně měli.“ Celé video s vystoupením Elona Muska můžete zhlédnout níže. Část věnovaná umělé inteligenci začíná v čase 1:16:00.

Nahoru