menuMENUHledat

Elon Musk přislíbil příchod elektrického pick-upu hned po Modelu Y

27.12.2017 11:00 | Autor: VS | Zdroj: teslarati.com
Elon Musk přislíbil příchod elektrického pick-upu hned po Modelu Y

Automobil tak velký, že je schopen na své korbě uvézt klasický pick-up, a ještě jej bude možné řídit s klasickým řidičským průkazem? To je vize nového pick-upu od Tesly. Řeč o něm byla již při představování Semi. Včera Musk přislíbil, že přijde hned po Modelu Y.


Po Modelu Y

Pokud se podíváme na plány Tesly v několika příštích letech, dominují zde dva modely. Tím prvním Je Model 3, jehož výroba běží na plné obrátky a cílem Tesly je její posilování. Jakmile se celá situace kolem Modelu 3 stabilizuje, má Tesla v plánu zahájit výrobu nového modelu, kterým bude Model Y.

Model Y by měl spadat do segmentu kompaktních SUV, popřípadě crossoverů. O jeho podobě prozatím nemáme mnoho informací. Víme jen, že se v současné době nachází v pokročilých fázích vývoje. Mnoho fanoušků očekávalo, že se bude jednat o model, po kterém přijde kompaktní inovovaný Roadster. Bylo tak velkým překvapením, když se plochý sporťái objevil již během premiéry tahače Semi. Nyní však již víme, který model bude, po malém SUV, následovat.


Elon Musk během premiéry Semi.

Elektrický pick-up

Včera to na svém Twitterovém účtu prozradil Elon Musk, který zareagoval na příspěvek prosící o elektrický pick-up. Musk prozradil, že tento model nosí ve své hlavě již pěkně dlouho:

„Slibuji, že uděláme truck pick-up  hned po Modelu Y. Mám v hlavě základní konstrukční a inženýrské prvky, již téměř 5 let. Umírám touhou to postavit!“

Need an electric Pick up truck please.

— Vancouver Seed Bank (@VanSeedBank) 26. prosince 2017

I promise that we will make a pickup truck right after Model Y. Have had the core design/engineering elements in my mind for almost 5 years. Am dying to build it.

— Elon Musk (@elonmusk) 26. prosince 2017

Musk o projektu mluvil  během premiéry Semi/Roadster, kdy nastínil samotnou podstatu modelu. Mělo by se jednat o pick-up, který bude natolik velký, že bez problému uveze standardní pick-up na své korbě. Cílem Tesly je však koncipovat vůz tak, aby konstrukčně odpovídal trucku střední třídy 6, a bylo jej tak tak možné řídit i se standardním řidičským oprávněním. Jak Musk již dříve naznačil, mělo by se jednat o miniaturní Semi bez jedné nápravy. Na místo použití čtyř elektromotorů bude automobil poháněn třemi elektrickými, pohonnými jednotkami, stejně jako nová generace Tesla Roadsteru.

Musk také prozradil, že velikostně by mohl být nový pick-up srovnatelný s Fordem F-150, ale možná trochu větší:

Similar total size. Maybe slightly bigger to account for a really gamechanging (I think) feature I’d like to add.

— Elon Musk (@elonmusk) 26. prosince 2017

A kdy se pick-upu tedy dočkáme?

Tesla plánuje zahájit výrobu Modelu Y během roku 2019, a to v Číně. Elektrický pick-up tak dorazí někdy během roku 2019/2020. Pro urychlení výroby a maximalizaci její efektivity plánuje při výrobě Modelu Y využívat velké množství komponent z Modelu 3. Tím se zkrátí čas potřebný na výrobu jednoho kusu, a zrychlí se tak i uvedení Modelu Y na trh. Využitím platformy Modelu 3 Tesla dokáže výrazně snížit své náklady a ušetřené peníze bude schopna investovat zpět do výzkum a vývoje nových projektů. Mezi ně patří právě i elektrický pick-up, který bude slavit úspěch zejména na americkém trhu. Jak je známo, Američané si potrpí na velké vozy a na pick-upy zvláště.

This article appeared at TESLARATI. Follow TESLARATI on Twitter.

Nahoru