menuMENUHledat

Elon Musk spustí satelitní internet, má zaplatit misi na Mars

27.09.2017 10:39 | Zdroj: Obrázek:www.flickr.com/photos/spacex
Elon Musk spustí satelitní internet, má zaplatit misi na Mars

Už za dva roky začne Elon Musk, respektive jeho SpaceX, poskytovat vysokorychlostní připojení k internetu, a to doslova kdekoliv na světě. Využívat k tomu bude síť 4 425 družic, které postupně vynesou rakety Falcon 9 na nízkou oběžnou dráhu Země.

Internet ze satelitu není novinkou

O tom, že poskytování internetového připojení ze satelitu může být perspektivní byznys, se přesvědčila nejedna světová společnost. Ostatně lucemburská společnost SES, známá především svými televizními družicemi Astra, už přes deset let úspěšně provozuje síť SES Broadband, kterou hodlá brzy rozšířit. Jenže internet přes satelit byl odjakživa velice specifickou službou pro úzké skupiny zákazníků – zejména letecké společnosti a velké námořní přepravce. Někdy se využívalo satelitní pokrytí, například přes technologii VSAT, také k vykrývání odlehlých oblastí či jako záložní datový spoj s velmi nízkou přenosovou rychlostí.

Tak trochu jiný satelitní internet

Nebyl by to však Elon Musk, kdyby si neřekl, že to udělá celé znovu, jinak a mnohem lépe. Jeho síť, jež s největší pravděpodobností dostane jméno Starlink, bude využívat zcela jiné technologie i konstelace družic. Musk, který si s myšlenkou satelitního internetu pohrává již od roku 2015, chce na nízkou oběžnou dráhu vypravit celkem 4 425 družic. Jen pro představu, v současné době Zemi obíhá na 1 419 satelitů, včetně GPS či všech meteorologických, TV a komunikačních družic.

Díky velkému množství družic a nízké oběžné dráze by Starlink mohl nabídnout skutečně vysokorychlostní internet, a to ve všech směrech. Připojení přes geostacionární družice totiž vykazuje obrovskou latenci a VSAT zase nízkou přenosovou rychlost. Starlink s extrémní konstelací družic by mohl udržet latenci připojení v řádu desítek milisekund a přenosová rychlost by hravě mohla předčit i současné možnosti sítí LTE.

Levný internet ze satelitů zaplatí lety na Mars

Možná vás napadá myšlenka, proč chce proboha firma na vynášení družic na oběžnou dráhu spustit vlastní satelitní internet. Důvod je jednoduchý. Elon Musk chce z výnosů Starlinku financovat misi na Mars. Věří totiž, že počáteční investice se mu rychle vrátí. Navíc má velkou šanci převálcovat i konkurenci. V rukou totiž drží trumf v podobě levného dopravování družic na oběžnou dráhu. Právě rakety Falcon 9 chtěl ke stejnému účelu využít i Facebook. Jenže první jeho internetová družice za neuvěřitelných 200 milionů dolarů shořela spolu s jednou z raket Falcon 9.

Kde vezme SpaceX 10 miliard dolarů?

Elon Musk chce Starlink spustit do roku 2019. To znamená, že internet od něj byste si mohli pořídit už do dvou let. Jenže otázka je, jak bude Musk celý projekt financovat. Na plnou konstelaci bude podle svých odhadů potřebovat deset miliard dolarů. Tedy násobně víc, než SpaceX proplatí NASA za obsluhu ISS. Musk však i zde jde cestou úspor. V současné době hledá do Redmondu desítky inženýrů, kteří mu pomohou s vývojem vlastních družic. Navíc je zjevné, že pro prvotní spuštění Starlinku postačí mnohem méně než 4 425 družic. Pokud by se rozhodl pokrýt nejprve vybrané oblasti planety, bude jich stačit vlastně jen pár desítek. Uvidíme tedy, jak a kdy se Muskovi podaří tento ambiciózní projekt uvést do ostrého provozu.

 

Nahoru