menuMENUHledat

Existují ve vesmíru další Země? Odpověď nabízí studium bílých trpaslíků

24.08.2018 14:35 | Zdroj: stoplusjednicka.cz
Existují ve vesmíru další Země? Odpověď nabízí studium bílých trpaslíků

Je složení Země unikátní, nebo existují ve vesmíru dvojčata naší planety? Odpověď vědci hledali u bílých trpaslíků.


Naším světem je planeta Země. Máme ji rádi, ale přesto se poohlížíme po dalších světech, kde by mohl existovat život podobný našemu. Podle portálu stoplusjednicka.cz, je však otázkou, zda jsou světy, jako je Země, výjimečné anebo jestli jich je všude plno.

Soustavy bílých trpaslíků 

Astronomka Siyi Xu z Observatoře Gemini na Havajských ostrovech a její spolupracovníci pozorovali známé planetární systémy v blízkém vesmíru s výkonnými pozemními teleskopy. Do výzkumu zahrnuli celkem 18 systémů planet, které se nacházejí do vzdálenosti 456 světelných let.

Zkoumat složení planet na dálku desítek a stovek světelných let je pro naše přístroje nesmírně obtížné. Xu s kolegy se proto soustředili na systémy bílých trpaslíků, tedy vyhasínajících oharků hvězd na konci života, které obklopují prstence kosmického prachu a suti.

Planetární suť v takových soustavách postupně padá na bílého trpaslíka a vědci vybavení velice citlivými přístroji mohou v takovém případě analyzovat změny záření dotyčného bílého trpaslíka. Z těchto změn je možné vyčíst, jak velký objekt dopadl na bílého trpaslíka a jaké bylo jeho složení. Výsledky výzkumu hovoří jasně. Složení planet a asteroidů jiných soustav je velice podobné Zemi a Sluneční soustavě.

Článek zveřejňujeme s laskavým svolením portálu stoplusjednicka.cz

Nahoru