menuMENUHledat

Ferrari podlehlo! Postaví svůj první elektromobil a může za to Tesla!

19.01.2018 11:13
Ferrari podlehlo! Postaví svůj první elektromobil a může za to Tesla!

Automobilka Ferrari se Sergiem Marchionne v čele je známá pro svůj odmítavý postoj vůči elektromobilům. Ten se však podle všecho radikálně změnil, protože Ferrari již elektrický vůz neodmítá. Jedná se o reakci na Teslu a její práce na elektrickém Roadsteru s parametry supersportu.


Lepší kulka než elektřina

Stejně jako bylo v několika posledních letech pro každou automobilku nepsanou povinnosti zahrnout do své modelové palety alespoň jedno SUV, vypadá to, že v příštích letech se stane touto povinností elektromobil. Dnes mají téměř všichni největší hráči  v plánu elektromobil postavit, popřípadě jej již představili. Najdeme zde však i takové výrobce, pro které je vůně benzínu svatou záležitostí a vyměnit ji za elektrický bzukot je pro ně naprosto nepředstavitelné.

Mezi tyto striktní odpůrce patřila i společnost Ferrari se Sergiem Marchionne. Ten se v posledních několika letech vyjadřoval na adresu elektromobilů velice nevybíravě a nebál se ani jmenovat. Například o automobilech značky Tesla prohlásil, že jsou obscénní, a to kvůli nedostatku hluku motoru, který dle jeho názoru k výkonným automobilům zkrátka patří. Jednou se dokonce nechal slyšet, že mu nejdříve bude muset někdo prohnat hlavou kulku, aby Ferrari začalo vyrábět elektromobily. No jak to tak vypadá, stačilo něco mnohem méně invazivního než vystřelená kulka, a to nový Roadster od Tesly.

Elektrický supersport jedině od Ferrari

Po těchto siláckých prohlášeních se stalo velkým překvapením, když Marchionne na letošním autosalonu v Deetroitu řekl, že pokud by měl vzniknou skutečně elektrický supersport, měl by mít ve svém znaku vzpínajícího se hřebce Ferrari. Vzápětí dovysvětlil, na koho vlastně míří, když řekl, že se v žádném případě nesnaží bagatelizovat pokrok, kterého Tesla v oblasti automobilového průmyslu dosáhla, ale že on sám zkrátka věří, že takovýchto úspěchů jsou schopni dosáhnout i tradiční výrobci supersportů, jakým je i Ferrari.

"Pokud má být někdy vytvořen čistě elektrický supersport, bude to Ferrari, kdo jej vyrobí jako první. Lidé jsou ohromeni tím, co Tesla dokázala na poli supersportovních automobilů, rozhodně nechci zmenšovat to, co Elon dokázal, ale myslím si, že toho mohou dosáhnout všichni."

Marchionne dodal, že výroba elektrického supersportu by pro Ferrari neměla být ničím náročným. Automobilka bude nyní pokračovat ve výrobě hybridních supersportů, a pokud bude potřeba, přeorientuje se na čistě elektrické automobily, ke kterým není od těch hybridních zas tak daleko.

"Děláme to proto, protože musíme. Nový výrobní plán pro Ferrari bude zahrnovat i hybridní automobily, od kterých to bude k elektrickým vozům snadné."

 Roadster jako nepřítel

Již nyní je jasné, že pokud se elektrického modelu od Ferrari dočkáme, bude pro nový Roadster velkou konkurencí. Ten by měl přijít v roce 2020 a již nyní o něm Musk tvrdí, že se bude jednat o něuvěřitelný automobil. Z nuly na sto se bude schopen dostat za 1,9 sekundy a bude mít dost síly, aby vyvinul rychlost až 400 km/h. Touto šílenou rychlostí jej bude hnát trojice elektromotorů, které vydrží ujet na jedno nabití téměř jeden tisíc kilometrů.

Již nyní je jasné, že se máme skutečně na co těšit. Sledovat soupeření vozů od Ferrari a Tesly bude neuvěřitelně zajímavé už jen proto, že Tesla má velké zkušenosti v oblasti elektromobility, zatímco Ferrari je mistrem v oblasti motorsportu a ví, jaká technika je zapotřebí ve skutečně vysokých rychlostech. Pokud se bude Roadster skutečně schopen udržet na trati celé hodiny, může být pro Ferrari velkým překvapením například na trati, jakou je Nürburgring.

This article appeared at TESLARATI. Follow TESLARATI on Twitter.

Nahoru