menuMENUHledat

Indie chce od roku 2030 jezdit pouze na elektřinu

05.04.2016 13:00
Indie chce od roku 2030 jezdit pouze na elektřinu

Do roku 2030 by se mělo v Indii jezdit pouze na elektřinu. Odborníci z řad ministerstev životního prostředí, dopravy a energetiky na tom již pracují. Jednalo by se tak již o třetí zemi v krátké době, která se chystá zavázat, nebo se již zavázala k velice ambicioznímu plánu. V Nizozemsku již prošel zákon o zákazu prodeje spalovacích motorů od roku 2025 prvním čtením. Také Norsko se od roku 2025 zavázalo k prodeji výhradně elektrických aut/ plug-in hybridů. Podobný zákon teď připravují v Indii.

Cena elektromobilu by pro nikoho neměla znamenat překážku

Klíč spočívá podle webu Klimatretter.info ve financování elektroaut. Ta by měla být svým způsobem zadarmo – cena by pro nikoho neměla znamenat překážku při koupi elektroauta. Noví majitelé by spláceli cenu vozu jistou formou daně. Splácelo by se pouze tolik, kolik by majitel elektroauta platil za benzín/naftu při používání konvenčního pohonu. Tento princip již jednou uplatnila indická vláda při plošném zavedení LED technologií při svícení.

„Indie by mohla být první opravdu velkou zemí, která bude jezdit stoprocentně na elektřinu,“ řekl indický ministr energetiky a uhlí, Piyush Goyal. „Pokusíme se tento program zvládnout tak, že se zaplatí sám. Nebudeme potřebovat ani jedinou rupii od indické vlády. Nebudeme chtít ani jednu rupii po indických lidech,“ dodal Goyal.

Nahoru