menuMENUHledat

Internet na Marsu

28.01.2015 07:00 | Zdroj: iflscience.com
Internet na Marsu

Elon Musk dostal další nápad. Tentokrát je velmi ambiciózní, ale vysoké sebevědomí u někoho, kdo vdechl život Tesle, není žádným divem.

Blíž k Zemi, větší signál

Podle Bloomberg News chce Musk v Seattlu založit projekční kancelář, která se bude věnovat výhradně vývoji satelitů. Jednoduše řečeno zamýšlí vybudovat ohromnou internetovou síť komunikačních satelitů obíhajících Zemi. Ta zrychlí a zlevní internet i lidem žijícím v nejodlehlejších oblastech.

Na rozdíl od běžných satelitů, které se vznesou do výšky až 35 400 km nad Zemí, Muskovy satelity vyletí zhruba do 1 200 km. Díky tomu nebude muset signál cestovat tak daleko, zvýší se pokrytí a jeho rychlost by teoreticky mohla být srovnatelná s přenosem optickými kabely.

A co internet na Mars?

Navíc odpadne potřeba velkého množství routerů a pozemních sítí, protože signál bude cestovat mezi řadou satelitů, i díky tomu se internet zrychlí.

„Rychlost světla je asi o 40 % vyšší ve vakuu ve vesmíru než při přenosu optickým vláknem,“ argumentuje Musk.

Předběžný odhad výše investice do vlastních satelitů je zhruba 10 miliard dolarů a celý projekt zabere asi 5 let práce, ale pokud uspěje, vydělá Muskovi víc než dost. Zisk, který tento podnik přinese, pomůže začít s realizací myšlenky kolonizace další planety. Že jednou najdeme útočiště na Marsu, Muskovi vůbec nepřipadá nereálné. A hned co tam zbuduje kolonii, spustí Marťanům levný a rychlý internet.

Nahoru