menuMENUHledat

Jak přemýšlí Elon Musk? Tři základní principy Muskova úspěchu

16.03.2018 10:54 | Autor: VS | Zdroj: entrepreneur.com, febmat.com, teslarati.com, youtube.com
Jak přemýšlí Elon Musk? Tři základní principy Muskova úspěchu

Elon Musk patří mezi osoby, které si jdou za svými cíli, jejichž dosažení se zdá být mnohdy zcela nemožné. Manish Dudhareija vysvětluje Muskovů úspěch a jeho vnímání světa pomocí třech základních principů.


Starý dobrý Elon

Ať už máme na Elona Muska jakýkoliv názor, rozhodně mu nemůžeme upřít, že se jedná o chlapíka, který se nebojí pouštět do realizace velkých plánů. Každá z jeho společností neustále posouvá hranice nemožného a vychyluje velké společnosti z jejich konvenční rovnováhy. Systém PayPal používají miliony prodejců po celém světě. Tesla začala udávat nové trendy v  dopravě a přidělává vrásky velkým koncernům, společnost SpaceX ukázala, že cestování do vesmíru nemusí být píseň vzdálené budoucnosti a Boring Company plánuje vytvořit pod městy revoluční síť dopravních tunelů, které výrazně ulehčí městům od dopravního provozu. Co stojí za tím, že Muskovi, na první pohled nereálné vize pomalu dostávají svou hmatatelnou podobu?

Manish Dudharejia, velký fanoušek moderních technologií, marketingu a startupů je spoluzakladatel světové marketingové agentury E2M a společnosti MoveoApps, která vyvíjí mobilní aplikace. A právě tento muž nyní nabídl vysvětlení toho, co stojí za Muskovou úspěšnou podnikatelskou strategií. Dudharejia říká, že Muskovy základní ideje se dají aplikovat na všechny podnikatelské modely a to v příštích dvaceti, třiceti, ale klidně i sta letech. Sám Dudharejia doufá, že se více lidí chopí Muskovi filozofie a budou pokračovat v boření hranic tak, jak to dělá on sám. Podle Dudhareji stojí za Muskovým úspěchem tři klíčové aspekty:

Vertikální integrace

Vertikální integrace byla charakteristická pro podnikání v první a začátkem druhé poloviny minulého století. Osmdesátá léta však přinesla dekonstrukci tohoto systému, kdy se výrobci začali spoléhat na jednotlivé externí dodavatele především z Asie, kam i přesouvali svou výrobu, a to všechno v zájmu snižování nákladů. Musk se však vrací k systému vertikální integrace, což v praxi znamená, že aktivity jeho společností zasahují do více než jednoho stupně výrobního procesu. Tesla nejenže vyrábí automobily na elektrický pohon, ale zároveň k nim vyvíjí i baterie, které si následně i sama vyrábí. Výrobky Tesly jsou poté prodávány výhradně v jejich vlastních obchodech, k podpoře prodejního cyklu nejsou zapojeni žádní externí prodejci, servis vozů probíhá také pod záštitou společnosti, stejně jako aktualizace softwaru.

Pokud chce majitel Tesly prodat svůj vůz, může tak učinit prostřednictvím webových stránek automobilky. V momentě, kdy majitel Tesly potřebuje s něčím pomoci, nemusí se obracet na externí pomoc, ale vše může vyřešit interně s Teslou. Díky tomu funguje integrita celé společnosti i jejich zákazníků na té nejvyšší úrovni a Tesla není zatěžována žádnými externími problémy.

Vektory, které napomáhají k dosažení cíle

Když byla Muskovi položena otázka, jaká je jeho rada pro vybudování skvělé společnosti, která roste každým dnem, Musk odpověděl takto:

„Pokud chcete dostat společnost z bodu A do bodu B, pak musíte ke svým zaměstnancům přistupovat jako k vektorům. Každá osoba je vektor, který vynakládá energii k dosažení určitého cíle. Každý ze zaměstnanců má určité množství velikostí a rozměrů, stejně jako vektor. Pokrok společnosti je určen součtem těchto vektorů. Pokud některé vektory vyvíjejí energii v jednom směru a další ve směru jiném, pak se nedočkáme žádného výsledku. Představte si, že zaměstnanec vyvíjí sílu rovnající se deseti v jednom směru a druhý zaměstnance vyvíjí totožnou sílu v opačném směru. Výsledný dopad se tedy rovná nule. Aby společnost dosáhla maximálního dopadu, musí všechny vektory vyvíjet energii stejným směrem.“

Vize

Dudharejia tvrdí, že kombinace průkopnických technologií a silná vášeň pro zlepšení života na Zemi i mimo ní dává Muskovi velký prostor pro jedinečné vize, které jsou tou nejlepší cestou, jak dovést lidstvo na novou úroveň.

„Pokud se ráno probudíte a říkáte si, že vaše budoucnost bude jen a jen lepší, pak to bude skvělý den. Jinak to být nemůže.“ Říká Dudharejia.

A má pravdu. Kde bychom byli, kdybychom nehleděli neustále vpřed. Někdy je však zapotřebí podívat se i za sebe a poučit se z vlastních chyb. Musk se svým podnikáním tuto myšlenku perfektně ztělesňuje. Podívejte se, jak prožíval svůj prozatím největší úspěch start rakety Falcon Heavy.

This article appeared at TESLARATI. Follow TESLARATI on Twitter.

Nahoru