menuMENUHledat

Nejčerstvější novinky z dílny SpaceX

19.03.2018 10:18 | Autor: VS | Zdroj: spacex.com,teslarati.com, twitter.com
Nejčerstvější novinky z dílny SpaceX

Společnost SpaceX prohlásila, že by chtěla zahájit první misi k Marsu již v roce 2020.  Aby však tento cíl naplnila, musí toho udělat ještě mnoho. Jaké jsou poslední novinky z dílny této společnosti?


Nové intro

SpaceX si po úspěšném startu Falconu Heavy dovolila nadělit nové intro, které bude startovat každý přímý přenos startu projektů této společnosti. Staré intro nás provázelo od roku 2015, kdy se úspěšně navrátila raketa Falcon 9, a tak již nastal čas na změnu.

Novému intru dominují zpomalené záběry z unikátního stratu Falconu Heavy, doposud největšímu úspěchu společnosti SpaceX, která vyslala do vesmíru nejsilnější raketu současnosti. Ta vynesla do kosmu červený Tesla Roadster Elona Muska spolu se Starmanem, figurínou oděnou do skafandru společnosti, která pluje v červeném Roadsteru vstříc planetě Mars.

Druhá část videa je poskládána z několika dílčích záběrů z nejrůznějších projektů, ať už se jedná o úspěšné dokování projektu Cargo Dragon s Mezinárodní kosmickou stanicí nebo o krátké záběry na interiér kapsule lodi Crew Dragon, která bude sloužit pro přepravu posádky. Konec intra patří novému skafandru a animaci, která byla představena již v roce 2016. Ta představuje interplanetární dopravní systém společnosti, který byl za tu dobu nahrazen trochu odlišným projektem Big Falcon Rocket (BFR).

Proč jsou v novém intru záběry ze staré animace?

Postarší záběry se v novém intru objevují především z toho důvodu, že společnost ještě nemá podobnou animaci s novým typem rakety. Nedávný výrok Elona Muska o výrazném pokroku návrhů a konstrukce prvního prototypu BFR však naznačuje, že bychom se takovéto animace mohli dočkat co nevidět a možná by mohly být zveřejněny i fotografie přímo z vývoje. SpaceX nasadilo v projektu BFR takové tempo, aby mohlo zahájit první testování již v příštím roce a první skutečnou misi zahájit do konce roku 2020.

Další novinky

Další novinky se týkají projektu Crew Dragon, tedy kosmické lodi, která bude vynášet posádku k ISS. Ta by měla do budoucna nahradit i Cargo Dragon. U tohoto projektu se původně počítalo s podobným systémem přistávání na výsuvné nohy, jako je tomu u Falconu 9. Ovšem kvůli častým časovým prodlevám spojených s náročným procesem certifikace ze strany NASA se Musk rozhodl raději investovat potřebný čas a energii do vývoje BFR.

Na místo pohodlného přistávání na zemské pevnině se tak bude kapsule snášet do moře, což není příliš uspokojivé, ale posádka se bude moci chlácholit tím, že SpaceX má s tímto stylem přistávání četné zkušenosti. SpaceX by mohla také přistoupit k podobnému scénáři jako s lodí Mr. Steven, která by kapsuli chytala do obrovské sítě, aniž by se musela posádka vykoupat ve slané vodě. SpaceX by chtěla první kapsuli, prozatím bez posádky, vyslat do vesmíru v srpnu tohoto roku. A pokud by šlo vše podle plánu, mohla by ještě letos v prosinci proběhnout i první ostrá mise s lidskou posádkou.

Skafandr vyřešen

Poslední velká zpráva se týká skafandrů, které musí být navrženy tak, aby přečkaly nebezpečné změny tlaku v nouzových situacích. Musk oznámil, že se inženýrům již podařilo sestrojit prototyp, který v ostrém testu obstál na výbornou. Zdá se tedy, že i tento problém je vyřešen a výletům do vesmíru již nestojí téměř nic v cestě.

This article appeared at TESLARATI. Follow TESLARATI on Twitter.

Nahoru