menuMENUHledat

Karta se obrací, všechny velké automobilky následují Teslu

23.11.2016 18:49 | Zdroj: techradar.com, ecomento.tv
Karta se obrací, všechny velké automobilky následují Teslu

Když v roce 2008 Tesla představila svůj Roadster, elektromobilům se stále všichni smáli. Důstojnosti jim nepřidalo ani „vozítko“ Mitsubishi i-MiEV/Peugeot iOn/Citroën C-Zero o rok později. Teď je však všechno jinak. Kupříkladu Volkswagen minulý týden jasně dal najevo, že budoucnost je v elektromobilech.

Velcí hráči obracejí

Ještě před pár lety Tesla tvrdila, že budoucnost je v elektromobilech, zatímco velké automobilky buď elektřinu zcela ignorovaly, nebo vyplodily nějaké to směšné vozítko, které se téměř neprodávalo, anebo se jako Toyota/Lexus vrhly cestou hybridů a později plug-in hybridů.

Teď už je ale vše jinak. BMW už běžně prodává svůj první elektromobil, ikona luxusních sportovních vozů Porsche jde cestou elektřiny, Mercedes v září oznámil, že v letech 2018 až 2024 představí 6 elektromobilů, a minulý týden už i Volkswagen jako takový prohlásil, že budoucnost je elektrická. Do roku 2025 chce být VW jedničkou v elektromobilech.

Elektrická SUV táhnou

Průlomem v mentalitě automobilek byl patrně fenomenální úspěch Modelu X, které na mnoha trzích předehnalo Model S i všechny ostatní elektromobily už v prvních měsících prodeje. SUV dnes patří k nejoblíbenější kategorii aut, a jestli je z pohledu elektromobility v něčem opravdu výhodné, tak v tom, že nabízí velký prostor pro akumulátory a zároveň posunutí těžiště SUV co nejníže mu dodává jízdní vlastnosti často srovnatelné či lepší než u sedanu se spalovacím motorem.

Ostatně ne nadarmo jsou nejčastějšími hybridy právě SUV. Lexus, Audi, Volvo, Porsche, BMW a řada dalších už dnes mají v nabídce hybridní SUV. A Jaguár, výkladní skříň indické automobilky Tata Motors, se jako první odhodlal k plně elektrickému SUV, čímž vyrazil mnohým dech. SUV mají prostě elektřinu „ráda“ a automobilky zase milují SUV, protože na nich vydělávají obrovské peníze.

Start-upy se elektromobilů nebojí

Tesla však ukázala trhu ještě jednu důležitou věc! Že automobilový průmysl vůbec není nějaké rigidní uzavřené prostředí, že noví hráči mají šanci rychle vyrůst a během pár let se dostat do provozního zisku, přesně jako Tesla. A tak dnes vznikají nové automobilky jako na běžícím pásu.

Faraday Future, LeEco a nejnověji třeba NIO, výrobce nejrychlejšího elektromobilu světa (aspoň na Nürburgringu). Ti všichni sehnali investory, kteří věří, že mají šanci na své investici do elektromobility zbohatnout. Dlužno také dodat, že všechny tyto start-upy se vydávají cestou Tesly – buď cestou luxusního supersportu jako NIO, nebo cestou luxusní limuzíny.

Tesla všem ukázala cestu a teď už ji ostatní jen následují.

Nahoru