menuMENUHledat

Když automobil zachraňuje životy

01.06.2018 07:46 | Autor: VS | Zdroj: teslarati.com, twitter.com
Když automobil zachraňuje životy

Čtyřčlenná rodina oznámila, že je jejich Model 3 zachránil před velmi vážnými následky, které mohla mít havárie jejich vozu. Elektromobil byl nabourán ve vysoké rychlosti jiným vozem a následně vymrštěn do betonového svodidla.


Závody se špatným finišem

Celá nehoda se odehrála na dálnici u Seattlu v americkém státě Washington. Podle svědectví řidičů se na dálnici odehrával závod dvou vozů, Camara SS a BMW M4. Řidič Camara však nestačil během honičky zabrzdit a v plné rychlosti narazil do Modelu 3 se čtyřčlennou posádkou. Nabourané vozidlo se prudce roztočilo a zastavilo se až o betonový blok na kraji dálnice.

Řidič Tesly řekl:

„Jel jsem asi 100 kilometrů v hodině, takže řidič Camara musel jet podstatně rychleji. Okamžitě jsem ztratil kontrolu nad vozem, který se začal točit. Automobil nejdříve narazil do betonové stěny na jedné straně dálnice, od které se odrazilo zpět na druhou stranu. Naštěstí to Model 3 zvládl naprosto zázračně. Deformační zóny se zmačkaly a airbagy vystřelily. Po nehodě nic nevzplálo a nikdo z mé rodiny nebyl vážně zraněn.“

Bezpečnost díky konstrukci

Model 3 tak opět potvrdil, že stejně jako vlajková loď automobilky Tesla Model S a také Model X je i on schopen ustát velmi závažné nehody na výbornou. Je to dáno především díky masivním deformačním zónám, které umožňuje jiná konstrukce vozu s absencí palivové nádrže v zadní části a těžkého motoru v přední části vozu. O tuhost se navíc stará nejen konstrukce vozu, ale také akumulátory umístěné v jeho podlaze.

Model 3 nedávno obdržel nejvyšší ocenění v testech předního nárazu a vyzdviženy byly také bezpečnostní systémy výstrahy pro předjíždění a jeho automatická brzda. Že Model 3 dokáže ustát opravdu horké chvilky, se můžete podívat na videu, které Tesla zveřejnila minulý rok. Videozáznam ukazuje porovnávání bočního nárazu u Modelu 3 a Volva S60, které obdrželo 5 hvězdiček v bezpečnostních testech. Z videa je patrné, že Model 3 si však vede daleko lépe.

Watch a Tesla Model 3 vs. Volvo S60 side-pole impact test pic.twitter.com/dXBQkstrdo

— Tesla (@Tesla) 29. července 2017

Nehavaroval poprvé

Tato nehoda Modelu 3 je druhou vážnou nehodou tohoto modelu. V únoru tohoto roku došlo k jinému incidentu, při kterém Model 3 narazil v téměř 100 kilometrové rychlosti do stojícího automobilu. Řidič vyvázl téměř bez zranění a samotní záchranáři připustili, že podobné nehody obvykle končí mnohem hůře. Lidé v Tesle tedy očividně odvedli dobrou práci.

This article appeared at TESLARATI. Follow TESLARATI on Twitter.

Nahoru