menuMENUHledat

Kolik platí Musk svým výzkumníkům v oblasti umělé inteligence? Pohádkové jmění!

24.04.2018 11:21 | Autor: VS | Zdroj: blog.openai.com, teslarati.com
Kolik platí Musk svým výzkumníkům v oblasti umělé inteligence? Pohádkové jmění!

Pokrok nezastavíš a to ví i Elon Musk, který se na vlně pokroku doslova veze. Ovšem taková projížďka stojí nemalé peníze. Jen jeho výzkumníci v OpenAI si vydělávají i 1,9 milionu dolarů ročně!


Vášeň pro AI

Svět okolo nás se stává chytřejším a chytřejším. Máme chytré mobily, televize, lednice, toalety a samozřejmě, že chytřejšími se stávají také automobily. Ví to i Elon Musk, který na umělou inteligenci hodně sází a snaží se ji již nyní co nejvíce implementovat do svých produktů a poskytnout ji celému světu, viz systém Autopilot ve vozech Tesla.

Jedním z důkazů jeho vášně pro umělou inteligenci jsou i výzkumné laboratoře OpenAI, které sám založil a ve kterých tým vědců pracuje na zdokonalování kognitivních schopností nejrůznějších zařízení a systémů. A právě tyto výzkumné laboratoře, potažmo jejich pracovníci, jsou velmi štědře odměňování.

Pohádkové odměny

Jeden z nejlepších pracovníků této společnosti založené Elonem Muskem, Ilya Sutskever si jen v roce 2016 vydělal 1,9 milionu dolarů, tedy asi 39,3 milionu korun. Sutskever prozradil, že jiné společnosti mu nabízeli dokonce ještě větší finanční ohodnocení, on však jejich nabídky odmítl. Proč? Práce v OpenAI prý v sobě nese určitou výzvu, už jen proto, že výsledky jejich práce jsou otevřeně sdílené s vnějším světem ve snaze prosadit bezpečnou revoluci v oblasti AI. Sutskever navíc očekává, že se platy budou stále zvyšovat, protože organizace stojí o to, aby se výhody umělé inteligence otevřely celému lidstvu.

OpenAI byla založena v roce 2015 Elonem Muskem a Samem Altmanem. Ten je prezidentem společnosti Y Combinator, která se zaměřuje na podporu startupů se zajímavým potenciálem. V prvním roce své činnosti disponovala společnost OpenAI kapitálem zhruba 11 milionů amerických dolarů, přičemž sedm milionů dolarů šlo jen na odměny zaměstnancům, kterých působí ve společnosti celkem 52.

Kromě téměř dvou milionů dolarů pro Sutskevera si v roce 2016 vydělal u společnosti 800 tisíc dolarů například i Ian Goodfellow, který se specializuje na kognitivní schopnosti u zařízení. A 425 tisíc dolarů si vydělal i profesor z univerzity v Berkeley, Pieter Abbeel, který je znám pro své schopnosti v oblasti robotiky.

Stále rostoucí platy

I přes takto vysoké sumy je však dost pravděpodobné, že si mohli pánové vydělat jinde více. Open AI je totiž nezisková společnost bez akcií, kterými jsou běžně odměňování zaměstnanci velkých AI společností. Navíc platy pracovníků v oblasti umělé inteligence rok od roku rapidně narůstají, díky stále se navyšující poptávce v oblasti průmyslu. Podle odhadů bude poptávka po odbornících v oblasti AI i nadále výrazně převyšovat nabídku, a tak platy stále porostou. Navíc Goodfellow, ani Abbeel již v OpenAI své kaceláře nemají. Goodfellow se vrátil do Googlu a Abbeel založil s dalšími výzkumníky zcela novou robotickou společnost Embodied Intelligence.

OpenAI v současné době hledá do svých řad nové pracovníky a dveře jsou zde otevřené každému. Stačí jen projít zkouškou, která otestuje vaše schopnosti. Jednoho zaměstnance však společnost přeci jen propustí a bude jím Elon Musk. Společnost to oznámila začátkem tohoto roku a důvodem je možný střet zájmů kvůli Muskově pozici v Tesle.

Nahoru