menuMENUHledat

Koupili byste si elektromobil od firmy, která vyrábí vysavače?

02.04.2016 07:00 | Zdroj: theguardian.com, zdroj obrázku: gov.uk
Koupili byste si elektromobil od firmy, která vyrábí vysavače?

Britská firma Dyson, která se specializuje hlavně na výrobu vysavačů a sušičů rukou, zřejmě pracuje na výrobě vlastního elektromobilu. Nasvědčují tomu informace z dokumentů britské vlády, které se nedávno objevily v médiích.

Vývoj baterií nebo i elektromobilu?

V ekonomickém plánu bristké vlády pro roky 2016 – 2021 se totiž objevila zmínka o tom, že vláda hodlá poskytnout společnosti Dyson grant na podporu vývoje speciální bateriové technologie v Malmesbury. Okamžitě se tedy vyrojily spekulace, že se nejedná jen o vývoj baterií, ale rovnou o vývoj elektromobilů.

Společnost Dyson ale dělá tajnosti a na otázku ohledně vývoje elektromobilu odpovídá, že veřejně nikdy nekomentuje projekty, které jsou teprve ve vývoji. Ohledně elektromobilů tedy na žádné otázky odpovídat nebudou. Nicméně výkonný ředitel Dysonu Max Conze už loni veřejně oznámil, že nemůže vyloučit, že na projektu vlastního elektromobilu skutečně pracují. Víc podrobností ale sdělit nechtěl.

Vzhledem k tomu, že mnoho výrobků britské firmy (vysavače, sušiče, ventilátory) využívá malé, lehké, ale velmi výkonné elektromotory, není myšlenka vývoje vlastního elektromobilu tak zcestná, jak by se mohlo na první pohled zdát. Takže odpověď na otázku v titulku třeba jednou v případě některých znás bude znít – ano.

Nahoru