menuMENUHledat

Kupte si ekologické auto, dostanete až 40 tisíc od státu

06.08.2015 08:17 | Zdroj: byznys.lidovky.cz
Kupte si ekologické auto, dostanete až 40 tisíc od státu

S tímto plánem přišel ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Pokud vše poběží, jak má, o státní dotace ve výši 1500 eur, tedy asi 40 tisíc korun, by mohli řidiči žádat už v polovině roku 2017. Měla by se vztahovat na koupi nového elektromobilu či auta poháněného CNG.

Co to jsou malusy?

Ministr uvedl, že by tento příspěvek mohl vyrovnat rozdíl mezi automobily s klasickým a alternativním pohonem. Pořizovací cena těch alternativních je totiž sice vyšší, ale provoz levnější a k životnímu prostředí o něco ohleduplnější.

V roce 2017 by mohly začít platit i takzvané malusy, tedy speciální poplatky při registraci běžného automobilu s vysokou produkcí skleníkových plynů. Tato opatření souvisí s Národním akčním plánem čisté mobility, který připravují ministerstva průmyslu, dopravy a životního prostředí.

V Evropě jsou takové příspěvky běžné

Bonus za nákup ekologických aut je dnes běžný například v Nizozemsku a Francii. Na to, aby cena elektromobilů klesla na cenovou úroveň, jakou mají auta stejné velikosti s tradičním pohonem, však český příspěvek ani zdaleka stačit nebude. Běžné řidiče zřejmě dotace ke koupi ekologického vozu nemotivuje, ale dlouhodobí příznivci alternativních pohonů ji jistě uvítají. Přece jenom na zemi 40 tisíc jen tak nenajdete…

 

Nahoru