menuMENUHledat

V Číně se vloni prodalo přes 4 miliony elektromobilů, Evropa výrazně zaostává

18.02.2023 16:03 | Autor: Lukáš Kalvoda | Zdroj: Cleantechnica.com
V Číně se vloni prodalo přes 4 miliony elektromobilů, Evropa výrazně zaostává

Čína je největším elektromobilovým trhem na světě, jen loni se zde prodalo přes 4 miliony plně elektrických vozů.


Pro někoho možná překvapení, ale zatímco spousta Evropanů se děsí nástupu elektromobilů a konce spalovacích motorů, v Číně se prodává jeden elektromobil za druhým. Téměř každé čtvrté prodané auto bylo plně elektrické a za rok 2022 bylo celkem prodáno 4,35 milionů elektromobilů, společně s plug-in hybridy se číslo vyšplhalo dokonce na téměř 6 milionů. Pokud se podíváme na čísla z Evropy, tak je to mnohem horší. Oproti 22% podílu na trhu v Číně mají elektromobily v Evropě podíl pouze 13,9 %, v samotné Evropské unii pouze 12,1 %. Celkově se v Evropě prodalo jen 1,6 elektromobilů. 

Evropa se staví do role leadera v oblasti elektromobility a obnovitelných zdrojů energie, nicméně realita tomu zatím neodpovídá. Hlavním důvodem je zřejmě odpor obyvatel východní Evropy, kteří těmto technologiím nevěří, ale také evropských automobilek, které se dlouho bránily nástupu elektromobility. Zatímco u bohatých zemí západní Evropy činí podíl elektromobilů na trhu i více než 20 %, například v České republice přibližně 3 %. Dalším z důvodů může být zaměření čínských automobilek na menší elektromobily, které se prodávají za výrazně nižší ceny než elektromobily v Evropě. 

Výsledkem je, že v Číně se vyrábí a prodává mnohem více elektromobilů než v Evropě a obavy z budoucnosti automobilového průmyslu v Evropě jsou oprávněné. Evropské automobilky, které dlouhá desetiletí dominovaly na světovém trhu v oblasti vozů se spalovacími motory, nyní tahají za kratší konec a v elektromobilovém segmentu jim roste mnohem silnější konkurence jak v Asii, tak v USA. Bude zajímavé sledovat, zda evropské automobilky v dalších letech dokáží nabídnout zajímavé elektromobily, které budou konkurovat jak Tesle, tak asijským automobilkám. 

 

Líbí se vám tento projekt a rádi byste ho podpořili? Kupte mi kafe, ať mám energii na jeho další rozvoj ☕

Děkuji za podporu!

Nahoru