menuMENUHledat

Giga-továrna: Tesla bude vyrábět větší a výkonnější baterie, než jsou ty stávající

06.11.2014 10:53 | Zdroj: teslamotors facebook
Giga-továrna: Tesla bude vyrábět větší a výkonnější baterie, než jsou ty stávající

Ve vozidlech společnosti Tesla Motors, jak v Roadsteru, tak v Modelu S se nacházejí baterie z článků typu 18650 od společnosti Panasonic. Tyto baterie naleznete také v laptopech a i v dalších elektronických přístrojích, díky čemuž Tesla na začátku často čelila posměchu. V současnosti se ovšem tento výrobce elektromobilů již etabloval na trhu. Navíc se skladba baterií má v budoucnu změnit. To znamená, že v nové „Giga-továrně“ se budou vyrábět větší a hlavně výkonnější baterie, než doposud. „V nové Giga-továrně se budou vyrábět jiné baterie, než dosavadní typ 18650“, říkají experti na automobilovou branži.

Větší články = větší úspora

Ty by měly být řádově větší než ty současné, ale měly by také dodávat více energie v poměru na jeden článek. Viceprezident Tesly, Jerome Guillen, nám potvrdil jisté změny ve výrobě bateriových článků, které jsou v Giga-továrně vyráběny. „Řekněme, že baterie budou optimalizovány, i co se týče výkonu“, říká v rozhovoru.

Pokud by Tesla vyráběla baterie poskládané z větších článků, mohla by tím ušetřit značné prostředky. Při použití článků typu 26650 by se ušetřily náklady na kryty cylindrických akumulátorů (průměr je se svými 26 milimetry o 8 milimetrů větší a výška je s 65 milimetry stejná). Také by se ušetřilo nižším počtem těchto krytů. Zatímco pro jeden Model S s 85ti kilowatthodinovou baterií je použito 7 000 článků typu 18650, článků typu 26650 by byla podle expertů pouhá polovina. Každý takový článek musí být napoprvé nabit na speciálním stroji, takže méně článků rovná se méně strojů a méně spotřebovaného času na jeden paket.

Článek pokračuje na další straně.
Nahoru