menuMENUHledat

Mercedes dá do elektromobilů miliardy, svou pozici si pojistí i v USA

25.09.2017 15:47 | Autor: MSO | Zdroj: Daimler, CNET,
Mercedes dá do elektromobilů miliardy, svou pozici si pojistí i v USA

Mercedes svým investorům už před půl rokem oznámil, že brzy investuje do „ježdění bez emisí“ deset miliard eur, tak aby do roku 2022 byl schopen představit nové sériové elektromobily. Minulý týden dostalo toto oznámení konkrétnější formu. V Alabamě vznikne továrna na elektromobily řady EQ za miliardu dolarů.

Od nástupu Trumpa hraje roli „Made in USA“

Možná si říkáte, proč německá automobilka začíná se svými plánovanými investicemi do elektromobility zrovna v USA. Odpověď je jednoduchá – v USA dlouhodobě existuje systém slev a daňových úlev na elektromobily, je zde po nich poměrně významná poptávka, existuje zde legislativní prostředí nakloněné autonomnímu řízení, a co nelze opomenout, od nástupu Donalda Trumpa do Bílého domu je zde patrný důraz na preferenci produktů vyráběných v USA. Byť Trumpova administrativa zatím žádné sankce pro dovážené produkty nepřijala, může se to brzy změnit. A tak další nová továrna na elektromobily s trojcípou hvězdou bude stát na jihu USA. Doplní budované výrobní kapacity v německém Sindelfingenu a v Číně, kam v červenci putovalo 740 milionů dolarů.

Továrna bude chrlit elektrická SUV i plug-in hybridy

Mercedes se prozatím ubíral hlavně cestou hybridů. Své plug-in hybridy pak ve zprávě pro investory označuje jako klíčovou technologii na cestě k elektromobilům. Továrna v alabamské Tuscaloose, jejíž brány loni opustilo na 310 000 vozidel, oslavila minulý týden dvacet let od svého otevření. Při této příležitosti Mercedes oznámil, že zde rozšíří své aktivity o výrobu elektromobilů, vytvoří dalších 600 pracovních míst a proinvestuje miliardu dolarů. Vzniknout zde má i nové logistické centrum.

Vyrábět se tady mají elektrická SUV EQ, což není až tak překvapující, protože nyní továrna chrlí SUV řad GLE, GLS a GLE Coupé. Kromě SUV řady EQ se tu má rozběhnout i produkce plug-in hybridů. Výroba nových SUV se má držet standardů Průmyslu 4.0. Náběh výroby by nemusel být vůbec zdlouhavý, protože tuscalooská továrna Mercedesu byla v roce 2015 budována už s tím, že se bude postupně rozšiřovat. Aby bylo možné výrobu plug-in hybridů a elektrických SUV v USA rozběhnout, vznikne nedaleko současné továrny i nová fabrika na Li-ion akumulátory.

Mercedes jde proti Tesle, alternativní pohon musí být sexy

Není asi náhodou, že do USA zrovna zamíří výroba elektrických SUV. Byť Tesla za SUV označuje svůj Model X, za terénními možnostmi některých jiných SUV (nejen) od Mercedesu přece jen mírně zaostává a svou konstrukcí připomíná spíše crossover. Mercedes v tom patrně vidí svou příležitost najít skulinku na americkém elektrotrhu.

Sama firma ve své březnové zprávě pro investory navíc nepřímo přiznává, že Tesla je pro ni velkým konkurentem. Předseda představenstva Daimler AG Dieter Zetsche v ní přímo říká: „Věříme v jeden jednoduchý princip: auta s alternativním pohonem musí být atraktivní.“ Zpráva pak hned v dalším odstavci zmiňuje potřebu autonomního řízení a tzv. mobility services neboli služeb pro sdílení automobilů. O kousek dál pojednává o propojování lidské a umělé inteligence. Pokud se vám zdá, že jste o něčem podobném už někdy někde slyšeli, pak se vám to nezdá. Mercedes skutečně vyjmenovává všechny pilíře, na kterých staví Tesla od nástupu Elona Muska do vedení automobilky. Ostatně kvůli „sexy“ filozofii Musk kdysi pozdržel uvedení Roadsteru a rozhádal se s původními zakladateli. Uvidíme tedy, nakolik se Mercedesu podaří myšlenky Tesly uvést do praxe.

Nahoru