menuMENUHledat

Musk chce mít Teslu v soukromých rukou! Jaká by byla její struktura?

08.08.2018 10:35 | Autor: VS | Zdroj: twitter.com, electrek.co
Musk chce mít Teslu v soukromých rukou! Jaká by byla její struktura?

Společnost Tesla je v současné době veřejnou akciovou společností, která musí pravidelně všechny své majitele, a tedy i celý svět, informovat o průběhu veškerých svých aktivit. To se nelíbí Elonu Muskovi, který by rád udělal z Tesly ryze soukromou společnost.


Dočkáme se velkého třesku?

Musk si již několikrát postěžoval na ten fakt, že společnost Tesla je veřejnou společností a je tedy nucena pravidelně co čtvrt roku informovat celý svět o výsledcích svého podnikatelského snažení a také prozrazovat své dlouhodobé plány. I to je důvod, proč se u něj včera na Twitteru objevil vzkaz, který informoval o tom, že by automobilku rád předal do soukromých rukou a stáhl akcie společnosti z veřejného obchodování.

Am considering taking Tesla private at $420. Funding secured.

— Elon Musk (@elonmusk) 7. srpna 2018

Zároveň za každou akcii společnosti nabídl 420 dolarů, tedy částku, která výrazně převyšuje současnou hodnotu jedné akcie společnosti, a to zhruba o 20 %. Navíc nedlouho po této informaci zveřejnil další příspěvek, ve kterém informoval o tom, že financování ve výši zhruba 70 miliard dolarů má již zajištěno.

I don’t have a controlling vote now & wouldn’t expect any shareholder to have one if we go private. I won’t be selling in either scenario.

— Elon Musk (@elonmusk) 7. srpna 2018

Aktuální majitelé akcií Tesly by tak měli na výběr, a to buď setrvat coby podílníci ve společnosti a to i po jejím stažení z burzy, nebo by mohly svůj podíl prodat. Sám však dodal, že by si velmi přál, pokud by všichni aktuální podílníci ve společnosti zůstali i nadále.

My hope is *all* current investors remain with Tesla even if we’re private. Would create special purpose fund enabling anyone to stay with Tesla. Already do this with Fidelity’s SpaceX investment.

— Elon Musk (@elonmusk) 7. srpna 2018

Dopis zaměstnancům

O možné nové podobě struktury společnosti informoval Musk své zaměstnance v e-mailu. V tom napsal, proč by opět rád viděl Teslu jako soukromou společnost:

Za prvé, konečné rozhodnutí ještě nebylo učiněno, ale důvod je ten, že chceme vytvořit prostředí, v němž bude Tesla fungovat co nejlépe. Jako veřejná společnost jsme vystaveni divokým výkyvům ceny našich akcií, což může být velmi nepříjemné pro všechny, kteří v Tesle pracují a kteří jsou držiteli jejích akcií. Být akciovou společností je pro nás navíc spojené s nutností pravidelného čtvrtletního cyklu, kvůli kterému je Tesla vystavena obrovskému tlaku. Musí vydávat taková rozhodnutí, která jsou dobrá pro dané čtvrtletí, ovšem nejsou dobrá dlouhodobě.“

„Mým záměrem je, aby všichni zaměstnanci společnosti zůstali jejími akcionáři stejně jako v případě SpaceX. To by vám umožnilo stále sdílet rostoucí hodnotu společnosti, pro kterou všichni pracujete tak tvrdě.“

„Záměrem není sloučit SpaceX a Teslu. Budou i nadále samostatné, míst svou vlastní strukturu vlastnictví a správu. Předpokládaná struktura společnosti Tesla je však v mnoha ohledech podobná struktuře SpaceX. Akcionáři budou moci nakupovat přibližně každých 6 měsíců.“

„Tento návrh být soukromou společností, by byl nakonec naplněn hlasováním našich akcionářů. Pokud proces skončí tak, jak očekávám, Tesla jako soukromá společnost by byla pro nás všechny obrovskou příležitostí!

Růst ceny akcií a noví hráči ve hře

Tyto výroky se okamžitě promítly do ceny růstu hodnoty společnosti, ovšem obchodování s akciemi bylo z neznámých důvodů na určitý čas pozastaveno. Nyní se však již opět vše rozběhlo na plné obrátky a cena akcií se zvýšila o 10%.

Pokud by skutečně k takto výrazné přeměně došlo, jednalo by se o největší transakci tohoto typu v historii. Musk je sice v současné době majitelem zhruba 20 % akcií společnosti, i tak by ale musel sehnat podporu co nejvíce akcionářů. Jednou z možností je Google, s jehož spoluzakladatelem Larry Pagem se Elon Musk přátelí. Mezi dalšími je však také Apple, Daimler či Toyota.

Zajímavostí je také to, že se informace objevila nedlouho poté, co státní investiční fond Saudské Arábie zakoupil zhruba 5 % podíl ve společnosti. Kromě něj má svých 5 % také například čínská holdingová společnost Tencent.

Nahoru