menuMENUHledat

Tesla zahájila výstavbu své nové Gigafactory v Šanghaji!

08.01.2019 09:08 | Autor: VS | Zdroj: electrek.co, twitter.com, youtube.com
Tesla zahájila výstavbu své nové Gigafactory v Šanghaji!

Současná obchodní situace mezi Čínou a Spojenými státy je více než nejistá. I to je důvod, proč se Tesla rozhodla urychlit svůj projekt výstavby Gigafactory v Číně a již zahájila samotné stavební práce.


Továrna snadno a rychle

Tesla začátkem léta minulého roku oznámila, že se dohodla s šanghajskou vládou na vybudování zcela vlastní továrny na výrobu automobilů. Původní plány hovořily o zahájení výstavby nejdříve v druhé polovině roku 2019, ovšem obchodní válka mezi USA a Čínou donutila kalifornskou automobilku spolus šanghajským vedením celý proces výstavby továrny urychlit.

Looking forward to breaking ground on the @Tesla Shanghai Gigafactory today!

— Elon Musk (@elonmusk) 7. ledna 2019

Již v říjnu Tesla oznámila, že zajistila 85 hektarů půdy pro výstavbu nové Gigafactory 3 a již připravuje stavební plány. Minulý měsíc starosta Šanghaje Ying Yong uvedl, že přípravné práce byly již dokončeny a vše je připraveno pro to, aby byla výstavba samotné továrny zahájena. Továrna by dle jeho slov měla být uvedena do částečného provozu již v druhé polovině příštího roku, tedy v roce 2019.

Podívejte se na letecké záběry celé plochy, kde bude Gigafactory 3 vybudována:

Zahajovací ceremonie

Tuto neděli na místě proběhla ceremonie, které se účastnil sám Musk a během které potvrdil dřívější slova starosty, když řekl, že samotná konstrukce továrny by měla být dokončena již v létě a dodal, že první Modely 3 budou v továrně vyráběny ke konci roku a plného výrobního tempa by měl podnik dosáhnout v příštím roce. Původně je počítáno s produkcí 200 tisíc kusů automobilů ročně, která se postupně zvýší až na půl milionů vyrobených kusů automobilů.

Spolu s tím byla potvrzena produkce Modelu Y ovšem chystaná novinka i Model 3 zde budou produkovány pouze v levnějších konfiguracích. Dražší varianty spolu s Modely S a X pak budou stále produkovány v USA a na ostatní trhy budou dováženy.

Aiming to finish initial construction this summer, start Model 3 production end of year & reach high volume production next year

— Elon Musk (@elonmusk) 7. ledna 2019

Musk se během ceremoniálu vyjádřil o továrně jako o nejmodernější Gigafactory na světě a zároveň jedné z nejmodernějších továren vůbec. Zároveň vyzval uchazeče o práci, aby kontaktovali místní zastoupení automobilky, protože společnost hledá mnoho talentů na celou řadu pozic v automobilce.

Na část vystoupení Elona Muska se můžete podívat v následujícím videu:

Nahoru