menuMENUHledat

Na Marsu našli podzemní jezero. Mohl by v něm přežít život?

31.07.2018 16:38 | Zdroj: stoplusjednicka.cz
Na Marsu našli podzemní jezero. Mohl by v něm přežít život?

Pod jižním pólem Marsu se skrývá přinejmenším jedno jezero s kapalnou vodou. Fantazie pracuje na plné obrátky.


Je dnes na Marsu život? V tuhle chvíli nevíme. Nevíme ani to, jestli život na rudé planetě existoval, když to byl svět s většímu množství vody a vzduchu. Teď se ale poněkud změnila situace, když planetární vědci pomocí radaru objevili na Marsu podzemní jezero s kapalnou vodou.

Jak uvádí portál stoplusjednicka.cz, před pár dny badatelé ohlásili, že pod jižním pólem rudé planety v oblasti Planum Australe, v hloubce asi 1,5 kilometru, je se vší pravděpodobností jezero kapalné vody o velikosti asi 20 kilometrů. Není jasné, jak je hluboké, ale mělo by to být nejméně pár desítek centimetrů. Snad každého po ohlášení takového objevu napadlo, jestli by v takovém jezeru mohl být nějaký jednoduchý život?

Jezero pod jižním pólem Marsu

Podle odborníků, kteří to vyjádřili stručně a jasně, nevíme. Prozatím se můžeme orientovat podle zkušenosti s podobnými případy na Zemi. Vědci už objevili izolovaná jezera pod ledem v Antarktidě, tedy v těch nejméně přívětivých místech na Zemi. A přesto jsou plná mikrobiálního života. Podmínky v jezeře na Marsu by ve skutečnosti měly být o něco méně drsné, než pod ledem Antarktidy.

Voda je každopádně nezbytnou podmínkou pro výskyt života pozemského typu. Teď můžeme počítat s tím, že na Marsu taková voda nejspíš je, snad i dlouhodobě, i když pod povrchem. Otázkou je, kdy se odhodláme poslat na jižní pól Marsu průzkumníky, aby to tam pořádně prozkoumali.

Článek zveřejňujeme s laskavým svolením portálu stoplusjednicka.cz. 

Nahoru