menuMENUHledat

Vzpomínáte na legendárního Knight Ridera? Tesla chce mít stejně inteligentní automobily!

30.07.2018 11:09 | Autor: VS | Zdroj: electrek.co
Vzpomínáte na legendárního Knight Ridera? Tesla chce mít stejně inteligentní automobily!

Knight Rider je ikonický seriál 80. let, ve kterém David Hasselhoff potírá zločin spolu se svým inteligentním vozem jménem K.I.T.T. Tesla by nyní ráda udělala Knight Ridery ze všech majitelů svých vozů. Chce totiž, aby Tesly měly podobnou inteligenci jako K.I.T.T.


Tesla se umělé inteligence nebojí

Není tajemstvím, že by Tesla chtěla ve svých automobilech mnohem více umělé inteligence. Což nyní potvrdil Elon Musk, který by chtěl pro vozy Tesla podobnou umělou inteligenci, jakou disponoval i legendární automobil K.I.T.T. ze seriálu Knight Rider.

Tesla v loňském roce přijala do svých řad Andreje Karpathyho, aby převzal vedení AI týmu a přinesl společnosti novou vizi umělé inteligence. Musk v něm vidí jedno ze světových odborníků v oblasti umělé inteligence vozů a jejich schopností adaptivního učení.

Zároveň Tesla horečně pracuje na novém AI čipu, který by měl podle slov společnosti představovat nejmodernější AI hardware na světě. Ten by měl udělat z vozů Tesla nejinteligentnější automobil na světě, který bude velmi silný především v oblasti hlasových povelů.

Tesla chytrá jako K.I.T.T.

Nové technologie velmi zajímají i samotné fanoušky a uživatele vozů Tesla. Jeden z nich se nyní přímo Muska na umělou inteligenci ve vozech zeptal a to velmi originálním způsobem. Zajímalo ho totiž, zda budou vozy Tesla podobně inteligentní jako K.I.T.T. ze seriálu Knight Rider a dodal, že by si takovým malým kámošem moc rád popovídal. Musk mu na jeho dotaz pak odpověďel strohým, ovšem všeříkajícím Yes.

Will we get K.I.T.T. like A.I. in @Tesla cars any time soon ?

I'd love a lil' computer dude I could talk to in my #PerformanceModel3 pic.twitter.com/xVr5Mc9kyC

— Jay Pase (@J_M_0_N) 29. července 2018

V praxi by to tak znamenalo, že by vozy Tesla mohly disponovat podobným hlasovým asistentem jako je Siri od Applu či Cortana od Microsoftu. Dnes se takovému systému asi nejvíce přibližuje komunikace se Siri ve voze prostřednictvím Apple Car Play. Tuto funkci však žádný z vozů Tesla nepodporuje.

Hlavně ne tlačítka

Musk se již dříve nechal slyšet, že si budoucnost ovládání automobilu představuje právě skrze hlasové ovládání. V jeho vizi by řidič mohl aktivovat v podstatě jakoukoliv funkci automobilu prostřednictvím svého hlasového příkazu.

O Tesle je známo, že se co nejvíce snaží vyvarovat manuálním tlačítkům ve voze a veškerou komunikaci s automobilem přenáší buď na volant či obrazovku automobilu. Hlasové příkazy jsou tak pro Teslu další alternativou, která umožňuje držet se i nadále této beztlačítkové filosofie, a pokud by byl automobil schopen i zpětné odezvy, ovládání vozu touto cestou by nemělo chybu.

Později by mohlo být vozu umožněno i hlasovou interakci s řidičem vozu začínat, například v momentě, kdy by automobil potřeboval na něco upozornit nebo zkrátka jen řidiči zpříjemnit cestu do práce. To je ovšem hudba poměrně vzdálené budoucnosti, avšak komunikace s automobilem ve stylu Knight Ridera se rozhodně pomalu blíží!

Nahoru