menuMENUHledat

Nikola Tesla - Génius, jakému nebylo rovno: Problematický student

19.04.2018 07:40 | Autor: VS
Nikola Tesla - Génius, jakému nebylo rovno: Problematický student

Zatímco dětství měl Nikola Tesla klidné a nebýt nešťastné nehody, která způsobila smrt jeho milovaného bratra, by se dalo nazvat přímo idylickým, jeho studentská léta byla daleko bouřlivější. Dosažení potřebného vzdělání se pro mladého génia ukázalo být paradoxně velmi obtížné.


Pomalu, ale jistě

Když bylo Teslovi čtrnáct let, zabalil si svůj cestovní kufr a z města Gospič odcestoval do Karlovace ke svému strýci a tetě, aby zde započal studium na Vyšším reálném gymnáziu. Na toto období Tesla vždy vzpomínal rád. Teta se strýcem se o něj starali jako o vlastní dítě a on často navštěvoval i svého bratrance Milicu, který žil na rodinném statku. Ten mu připomínal tolik milovaný rodný Smiljan.

V Karlovaci se zdokonaloval v jazycích a matematice. Jeho profesor Martin Sekulic měl tehdy na Teslu velký vliv a Teslovi nejvíce imponovaly jeho názorné ukázky experimentů na jím vyrobených přístrojích. Jedním z nich byla i volně rotující žárovka obalená hliníkovou fólií, která se po připojení k pevnému tělesu velice rychle otáčela. Tesla tehdy k tomuto experimentu řekl:

„Nedokáži ani vylíčit, jak hluboce na mne jeho demonstrace těchto záhadných jevů působily. A každý dojem vyvolával v mých představách na tisíce ozvěn.“

Díky usilovné práci si mohl Tesla zkrátit studium ze čtyř let na tři a pomalu se chystal otci oznámit, že nebude pokračovat v jeho stopách a nestane se duchovním, ale nastoupí ke studiu techniky na některé z univerzit. „Nikoliv lidé, nýbrž lidstvo je blízké mému srdci.“, snažil se tehdy mladý Tesla přesvědčit svého neústupného otce. Jejich spor byl přerušen epidemií cholery, která ve městě vypukla, a kterou se Tesla nakazil. Nemoc jej upoutala na dlouhých devět měsíců k lůžku a v některých momentech to vypadalo, že se mladý Nikola nedožije ani dalšího dne. A právě tehdy dovolil Milutin Tesla svému synovi studovat jeho vysněnou univerzitu.

Schovaný v horách

Výběr padl na Polytechnickou univerzitu ve Štýrském Hradci v Rakousku, který ležel asi 300 kilometrů severně od Gospiče. Ještě než Tesla na univerzitu nastoupil, musel si odbýt svou vojenskou povinnost. V té době však hrozil konflikt s Turky, odvěkým nepřítelem všech Srbů. Místo toho, aby Tesla riskoval svůj život, vydal se do hor, aby se vojenskému tažení vyhnul. Sám říkal, že pobyt v horách jej zocelil na těle i na duši. Do hor si vzal kromě lovecké výbavy také několik knih a při dlouhých procházkách lesem si více než kdy jindy uvědomoval sílu přírodních sil. V této době Teslovi vyvstaly na mysli takové nápady jako podmořské potrubí, které by dopravovalo dopisy a zásilky na dlouhé vzdálenosti nebo prstenec okolo rovníku, který by dopravoval osoby z jeho konce světa na druhý.

Roku 1875 se Tesla navrátil do Gospiče, aby jej hned opustil a započal své univerzitní studium ve Štýrském Hradci.

Článek pokračuje na další straně.
Nahoru