menuMENUHledat

Norové budou od roku 2025 kupovat jen bezemisní auta!

24.08.2015 08:00 | Zdroj: http://oenergetice.cz
Norové budou od roku 2025 kupovat jen bezemisní auta!

Norové už jsou svou velkou podporou elektromobility známí. V prvním čtvrtletí 2015 činily auta s elektrickým pohonem (elektromobily a hybridy) téměř třetinu celkového počtu v Norsku prodaných vozidel. V červnu se nejlépe prodávaly VW e-Golf (747 kusů) a Tesla Model S (566 kusů). Norská vláda má ale ještě daleko vyšší cíle.

Snížení emisí pomocí elektrizace vozidel

Podle současných plánů by už v roce 2025 měla být všechna nová auta v prodeji bezemisní. Plánuje se i elektrizace prostředků veřejné dopravy, ta by měla být dokončena v roce 2020. Taxíky budou mít čas do roku 2022.

Tyto plány jsou součástí dlouhodobé snahy Norska snížit do roku 2030 emise oxidu uhličitého o 40 % oproti roku 1990. Už teď je většina vyráběné energie z obnovitelných zdrojů a do roku 2020 by měl být jejich podíl na výrobě energie dokonce 67,5 %. Aby se tohoto cíle dosáhlo, je právě výrazná změna dopravy nezbytná.

Výhody pro majitele elektromobilů

Podle Oly Elvestuena, jednoho ze členů norského parlamentu, si v Norsku kupují elektromobily obyčejní lidé, ne pouze ti, kdo přemýšlí o ochranně životního prostředí. Navíc jsou Norové při nákupu elektromobilů osvobozeni od DPH a mají další řadu výhod. Majitelé vozů na elektrický pohon získají možnost parkování zdarma a jízdy v pruhu pro autobusy, nemusí platit na zpoplatněných silnicích a od roku 2016 bude leasing elektromobilů a nákup baterií osvobozen od daně.

Kromě státní podpory elektromobility je ale důležitá i podpora lokální – například v Oslu mají řidiči elektromobilů dlouhodobé parkování zdarma a v centru města velké nabíjecí parkoviště. Všude v zemi navíc každoročně přibývá na 200 nových nabíjecích stanic.

 

Nahoru