menuMENUHledat

Nový update pro vozy Tesla přinese lepší navigaci a možná i něco navíc

06.03.2018 10:00 | Autor: VS | Zdroj: twitter.com, teslarati.com, electrek.co
Nový update pro vozy Tesla přinese lepší navigaci a možná i něco navíc

Na vozy Tesla čeká celá řada vylepšení. Majitelé se mohou těšit na update přinášející přesnější navigační systém či intuitivní střešní okno reagující na déšť.


Vlákno plné informací

Elon Musk komunikuje s fanoušky a zákazníky Tesly primárně prostřednictvím svého twitterového účtu. A jinak tomu nebylo ani tento víkend, který se nesl ve znamení očekávaného updatu pro vozy Tesla. V celé řadě tweetů Musk naznačil, na co se mohou v blízké budoucnosti majitelé Modelů S, X a 3 těšit.

Debatu rozvířil Todd Bourne svou twitterovou zprávou Elonu Muskovi. Todd Bourne je majitelem Modelu S 100D, u kterého si stěžoval na navigaci, která je v hustém provozu tak nepoužitelná, že on a jeho žena v nedávné době museli použít navigaci od Googlu, aby vůbec stihli včas představení v divadle.

Almost done

— Elon Musk (@elonmusk) 4. března 2018

Na tento tweet Musk zaregoval informací, že je vylepšení navigace Tesly „almost done“, tedy téměř hotové. Z toho bychom mohli usoudit, že vylepšení, které nese název „over-the-air“, bude majitelům Tesly k dispozici co nevidět.

Problémy s navigací

Podivné vypočítávání tras a algoritmy navigace jsou středem diskuzí již delší dobu, a to především na online fórech. Sem pravidelně majitelé modelů Tesla přispívají s nejrůznějšími problémy, které se týkají přímo navigace. Problematické je plánování standardních tras, i těch se zastávkami u Superchargerů, kdy navigace některé Superchargery úplně ignoruje nebo plánuje zbytečně dlouhé trasy.

Inteligentní střešní okno

Ve stejném vláknu jako se objevil Bournův požadavek na zlepšení schopností navigace, se objevila také zajímavá myšlenka od Simona Hacketta. Ten naznačil, že by bylo skvělé, pokud by byl automobil schopen automaticky ovládat střešní okno vozu. Heckett přišel hned s několika tipy, které se týkaly schopnosti automatického odvětrávání v parných letních dnech, nebo naopak automatické zavření okna při detekci deště. A přidal i požadavek na opravu rušení naladěných stanic jiným vysíláním.

Good points. Will add to feature list.

— Elon Musk (@elonmusk) 4. března 2018

K tomu všemu přidal Musk odpověď: „Dobré připomínky. Přidáme do plánovaného seznamu funkcí.“

Problémy Modelu 3 vyřešeny

Musk také vysvětlil, proč se Modely již dlouho nedočkaly většího updatu. Bylo to prý způsobeno tím, že softwarový tým byl zavalen opravami chyb na Modelu 3, což by však mělo být z větší části již vyřešeno.

Yeah, that should improve soon. Software team has been buried in Model 3 bringup and tricky bug fixes, but that’s mostly done now.

— Elon Musk (@elonmusk) 4. března 2018

Brzy se můžeme těšit na aktualizaci softwaru „over-the-air“, díky které se Model S, X i 3 stanou opět lepšími. A právě tato schopnost nás na Tesle neskutečně baví. V nedávně době jsme se díky podobným updatům dočkali nové funkce, která umožňovala volit, jaká zařízení mají oprávnění používat vozidlo a také přišla nová funkce detekce deště s pomocí AI.

Nahoru