menuMENUHledat

Od představení Tesla Gigafactory vzrostly ceny lithia na dvojnásobek

07.10.2016 12:21 | Zdroj: bloomberg.com, oilprice.com
Od představení Tesla Gigafactory vzrostly ceny lithia na dvojnásobek

Od roku 2014, kdy Tesla představila svůj záměr vybudovat Tesla Gigafactory, vzrostla cena lithia na dvojnásobek. Tesla zcela zamíchala kartami na trhu, což znamená jediné: všichni projektu Gigafactory věří. Bloomberg dokonce říká, že po roce 2020 by mohl nastat problém s nedostatkem lithia. Jaká tedy bude budoucnost?

Gigafactory jako největší továrna světa na akumulátory

Gigafactory má produkovat akumulátory nejen pro automobily a Powerpacky Tesla, ale i pro další zařízení využívající li-ion akumulátory. Proto je také jedním ze strategických partnerů Gigafactory Panasonic. Ročně mají brány Gigafactory opustit akumulátory o celkové kapacitě 35 GWh. To by stačilo na vybavení 350 000 Tesel Model S P100D. Cílem Gigafactory přitom není koncentrovat výrobu li-ion akumulátorů, ale i přes rostoucí ceny lithia je zlevnit o 30 %.

Začne Tesla těžit lithium?

S tím, jak se začíná blížit spuštění Gigafactory, se však objevují i první spekulace, že umístění Gigafactory uprostřed nevadské pouště, nedaleko Rena, nemusí být tak úplně náhodné. Časopis Fortune si totiž všímá faktu, že 3,5 hodiny jízdy autem od Gigafactory se nachází Clayton Valley. Tato oblast by mohla být plná lithia a jeden malý lithiový důl už se v ní nachází. Tesla navíc loni začala spolupracovat s těžařským startupem Pure Energy Minerals, který se chystá začít těžit lithium na 37,73 km2 právě v Clayton Valley.

Tesla může mít nad konkurenty výhodu

Americká burza Nasdaq si v souvislosti s raketově rostoucími cenami lithia všímá i nově vznikajících konkurentů Tesly. Mezi nimi jsou čínský Faraday Future a samozřejmě Apple, jehož automobily by také měla pohánět elektřina. Elektrické pohony zjevně čím dál víc pronikají i do prostředků hromadné dopravy, zejména do autobusů.

Jenže Tesla se jako jediná začala včas zajímat o klíčový aspekt celé elektromobility – o lithium. To by jí mohlo dát značný náskok před konkurencí jak v oblasti výzkumu a vývoje li-ion akumulátorů, do kterého již masivně investuje, tak v oblasti cen, za něž bude v budoucnu lithium kupovat. Zejména pokud se naplní černé předpovědi Bloombergu.

Nahoru