menuMENUHledat

Potvrzeno! Raketa Falcon Heavy dostala zelenou

29.01.2018 12:05 | Autor: VS | Zdroj: Teslarati.com
Potvrzeno! Raketa Falcon Heavy dostala zelenou

Falcon Heavy platí za největší raketu současnosti. Start její vůbec první vesmírné mise byl již několikrát odložen, ovšem nyní to vypadá, že Falcon Heavy dostal zelenou, protože bylo oznámeno první oficiální datum startu stanovéné na 6. února.


Start na spadnutí

Před několika dny jsme vás informovali o provedení zkušebního statického zážehu rakety Falcon Heavy, který trval okolo deseti sekund, a který měl za úkol především otestovat funkčnost motorů Merlin 1D. Krátce po tomto testu ještě nebylo jasné, zda vše probíhalo přesně podle představ společnosti SpaceX a bylo velmi těžké odhadovat, kdy by mohl přijít ostrý start této rakety. Elon Musk však naznačil, že by se tak mohlo stát již týden po provedení tohoto testu.

Falcon Heavy hold-down firing this morning was good. Generated quite a thunderhead of steam. Launching in a week or so. pic.twitter.com/npaqatbNir

— Elon Musk (@elonmusk) 24. ledna 2018

Horečné shromažďování a analýza údajů ukázaly, že vše proběhlo podle plánu, a tak Falcon Heavy dostal konečně zelenou pro svůj historický okamžik. Do vesmíru by se raketa měla vznést 6. února mezi 13:30 až 16:30 EST (Východního Standardního Času). Pro nás to znamená, že se start bude odehrávat mezi půl osmou až půl jedenáctou večerní našeho času. Společnost si však ponechala rezervní datum a uvedla, že je možný i start s jednodenním zpožděním, tedy 7. února. Svou roli zde bude hrát především počasí a také nečekané události, které by během startu mohly nastat.

Guys... are you ready!?  #FalconHeavy LAUNCH DATE!

February 6th, with a backup on the 7th.

Launch time is 13:30-16:30 EST (18:30-21:30 UTC)#ItsHappening

— Chris G - NSF (@ChrisG_NSF) 26. ledna 2018

LC-39A musí vydržet!

Momentálně se společnost zaměří na samotnou rampu LC-39A, která musí být během startu v perfektní kondici. Pokud by se tak nestalo, ohromná síla 27 motorů Merlin 1D by mohla startovací plochu poškodit, což by znamenalo předčasný konec celé mise. Tento scénář je ovšem nepravděpodobný, protože tato rampa sloužila i pro odpalování Saturnu V, který byl podstatně silnější než Falcon Heavy a vše ustála bez problémů. Využití pouze 92% potenciálu motorů během zážehového testu Falconu Heavy nejspíše nebylo kvůli rampě, ale spíše kvůli samotné raketě.

Opravdu se dočkáme?

Jak moc můžeme datu 6. února momentálně důvěřovat, je těžké odhadovat. Lze očekávat, že některé odklady přeci jen přijdou. I přesto je Falcon Heavy historicky nejblíže svému startu a měli bychom se jej snad dočkat během února. Falcon zahájí svou první misi, během které bude mít za úkol dopravit na oběžnou dráhu Slunce červený Tesla Roadster, jehož majitelem je přímo Elon Musk. Automobil by se měl vznášet kosmickým prostorem po dobu několika milionů let a bude se jednat o jakousi první vesmírnou reklamu v lidských dějinách.

Zůstaňte naladěni! O veškerém důležitém dění okolo startu Falconu Heavy vás budeme informovat.

This article appeared at TESLARATI. Follow TESLARATI on Twitter.

 

Nahoru