menuMENUHledat

Falcon Heavy hledí k nebi! Start největší Muskovy rakety se blíží

29.12.2017 11:31 | Autor: VS | Zdroj: www.teslarati.com
Falcon Heavy hledí k nebi! Start největší Muskovy rakety se blíží

Pět let! Tak dlouho museli čekat fanoušci projektu SpaceX na tento moment. Poprvé si mohou prohlédnout Falcon Heavy SpaceX umístěný na odpalovací rampě LC-39A vertikálně k nebi. Právě z této rampy startovaly všechny Apolla. Bude mít Falcon Heavy stejný úspěch?


Důležitá mise

Stojíme na prahu historického momentu, který sice nebude nijak výrazný, Falcon Heavy se pouze podívá na krátkou chvilku do vesmíru a poté se opět navrátí zpět na zem, ale i tak velice důležitý. Tato vcelku jednoduchá mise nás opět posune blíže k možnosti cestovat vesmírem na dlouhé vzdálenosti. Největší raketa na světě měla odstartovat již před půl rokem, ale start provázely neustálé odklady, které se později staly terčem mnoha fanouškovských vtipů.

Co stálo za odklady?

Zatímco odborná veřejnost nevěnuje společnosti SpaceX příliš mnoho pozornosti, populárně naučná literatura a pop-kulturní zpravodajství tento projekt doslova milují. Čím opožděnější Falcon Heavy byl, tím více se o něm mluvilo. A globální pozornost je pro takovýto projekt více než užitečná.

Tím pravým důvodem odkladů však byla samotná technika. Zatímco klasické Falcony momentálně slouží jako dopravníky satelitní techniky na oběžnou dráhu, Falcon Heavy, ač by se díky své velikosti jevil pro tyto účely velice užitečným, je především ukázkou technických schopností společnosti SpaceX. Falcon Heavy musí být především technicky dokonalý a to nějaký ten čas zkrátka zabralo.

Proč je technická dokonalost tak důležitá?

Jak je známo, společnost SpaceX nemá v plánu dělat pouze dopravce z povrchu Země na naší oběžnou dráhu, ale její cíle jsou mnohem vyšší. Kromě transportu materiálů a lidí na oběžnou dráhu by totiž společnost ráda vyslala misi na Mars. A to je tak náročný komplex mnoha operací, že si společnost musí být jistá každým detailem svého projektu.

Roadster na palubě

O plánu vystřelit spolu s Falcon Heavy také Muskův Tesla Roadster první generace jsme váš již informovali. Stále není jasné, proč bylo vozidlo do rakety umístěno, kromě toho, že bude fungovat jako zátěž rakety. Lze však předpokládat, že společnost chce mít sérii absurdních, ale i ikonických obrázků tohoto startu a rudě zbarvený Roadster, plovoucí ve vesmíru, by mohl být přesně to, co potřebují.

V LC-39A

Vraťme se od spekulací k faktům. Včera bylo možné poprvé Falcon Heavy spatřit umístěný na odpalovací rampě. Lze předpokládat, že se jednalo pouze o zkoušku, jak dobře raketa pasuje a zda sedí i veškerá připojení. Poprvé v historii společnosti bylo možné spatřit Falcon Heavy na vlastní oči a ověřit si tak, že skutečně existuje.

Falcon Heavy nyní na rampě zůstane několik dní, pak bude se vší pravděpodobností opět v horizontální poloze přesunut zpět do integračních zařízení, kde bude testován statický zážeh či WDR (plné zatížení vnějšího pláště rakety). Zároveň bude vyzkoušeno oddělení podpůrné části Falconu i s nebohým Roadsterem.

Jelikož je Falcon Heavy zcela novým zařízením, lze očekávat, že se nějaké ty chyby objeví. Pokud však proběhnout testy podle očekávání a projekt bude shledán plně funkčním a připraveným ke startu, pak bychom se tohoto vzácného okamžiku mohli dočkat v horizontu příštího týdne. SpaceX jde totiž očividně vstříc Muskovým slibům, že Falcon Heavy bude odpálen během ledna.

Jak je Muskovým zvykem, neodpustil si na adresu Falconu Heavy zavtipkovat, kdy naznačil, že je zde možnost neúspěchu startu, a že bude považovat za úspěch, pokud jeho raketa nezničí slavnou odpalovací rampu LC-39A, ze které startovaly ty nejslavnější raketoplány naší historie. Doufejme tedy, že se nic takového nepřihodí a že se můžeme těšit na velkou podívanou!

This article appeared at TESLARATI. Follow TESLARATI on Twitter.

Galerie k článku

dsjuwaswkaec4okdsjuwkbwsaadu5idsjuwkiw0aixmspdsjuwkiwsaek0dbfalcon-heavy-at-lc39a-2-spacex-315x472fh-fairing-at-39a-st-jed-of-calumet-354x472
Nahoru